På visning i helgen? Her er ti gode råd til boligkjøpere

Søndag tar boligmarkedet helt av, med over 1.000 visninger bare i hovedstaden. Ta med deg noen gode råd på veien.

Visning. Prospekt. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX.
Næringseiendom

Ifølge en undersøkelse Forbrukerrådet presenterte nå i sommer leser kun halvparten all tilgjengelig informasjon om boligen før de legger inn bud.Direktør Randi Flesland uttrykte stor bekymring.- Har du fått informasjonen, har du ikke noe å klage på. Denne gruppen tar derfor på seg stor risiko. Les all informasjon før du legger inn bud, var hennes klare råd.Visningsrush i helgenOg rådet kan komme særlig godt med, nå som vi står foran en av de travle visningshelgene i året.- Det store rushet er på Østlandet, hvor søndag 17. august den store visningsdagen, sier NEF-direktør Carl Geving til Hegnar.no.Ifølge finn.no skal 1.055 boliger vises frem i Oslo denne søndagen.I Akershus dreier det seg om 524 boliger, hvorav 94 i Bærum og 81 i Lørenskog.Det beste rådet til kjøperneGeving tror kjøpernes dårlige forberedelser er hovedgrunnen til det relativt høye konfliktnivået mellom boligkjøpere og -selgere.NEF har i den forbindelse utarbeidet en liste over 10 gode råd til kjøperne (se hele listen nederst i saken).Hva er det beste av disse gode rådene?- Bruk tiden godt, les all dokumentasjon nøye, og spør hvis det er noe du lurer på. Be gjerne om å få opplysningene på mail eller sms. - Husk at det finnes flere «drømmeboliger» — vær varsom med å gå utover prisrammen, sier Geving til Hegnar.no.Les også: - Nå har vi kjøpere på absolutt altDet beste rådet til selgerne Hva er det viktigste rådet dere kan til selgere?- Det er viktig at du gir eiendomsmegleren utførlige opplysninger om eiendommen, slik at megleren kan videreformidle relevante opplysninger til kjøperen, svarer NEF-direktøren.Han viser ellers til NEFs egen liste over tips til selgere.Her anbefales selgere blant annet å tenke kvalitet i valg av eiendomsmegler — ikke bare pris, ved å innhente tilbud fra flere meglere.Et annet viktig råd er å lese salgsoppgaven nøye før denne distribueres.- Gis det uriktige opplysninger, eller tilbakeholdes informasjon om eiendommen som er av betydning for handelen, kan du bli holdt ansvarlig for dette overfor kjøperen, heter det.NEFs 10 råd til boligkjøpere1. Finn ut hva slags økonomisk ramme du har, få på plass finansiering og få en prisvurdering av egen bolig dersom du har det.2. Finn ut hva slags bolig du/dere ønsker og har behov for innenfor prisrammen.3. Kartlegg hvor du har lyst til å bo. Vær raus – du kan trives andre steder enn du først tenker på. Tenk på hvilken reisetid du er villig til å ha til og fra studier/jobb/aktiviteter.4. Gjør deg kjent med tilbudene innenfor din prisramme, ønsker og behov i de områdene du velger å lete.5. Orienter deg om bolig og nabolag før visning. Les hele annonsen, be om prospekt, tilstandsrapport eller takst og evt. tilleggsopplysninger du ikke finner svar på før visning.6. Vær bevisst forskjellene ved om boligen selges gjennom eiendomsmegler eller privat. Selges boligen privat, må du selv undersøke reguleringsmessige forhold, ferdigattest mv. Under enhver omstendighet bør oppgjøret skje via eiendomsmegler/advokat.7. Det er ofte flere visninger. Gå alltid på den første visningen og gjør deg kjent med boligen. Ta gjerne med en fagperson eller en bekjent som du vet kan bolig på neste visning. Spør megler/eier om alt du er i tvil om. Glemte du noe, ring opp etter visning.8. Du skal trives med boligen, men bli ikke mer forelsket i beliggenhet og detaljer enn at valget gjøres innenfor prisrammen, og dekker det behovet du faktisk har.9. I en evt. budrunde, vær forberedt på konkurranse, men vær varsom med å gå utover prisrammen din. Gi aldri et bud du ikke er sikker på å kunne finansiere. Budet må være skriftlig, og det er bindende.10. Får du aksept på budet, er kjøpet gjort. Gratulerer! Les kontrakten godt og spør eiendomsmegleren hvis du er i tvil om noen av punktene eller andre forhold rundt boligkjøpet.Følg Hegnar.no på Facebook her!