Arveavgiften er borte, men du kan stadig gå i arvefella

At arveavgiften er borte, er flott for de fleste. Men i neste runde kan det bli trøbbel.

Hytter i Sirdal. Foto: Stian Thorsrud/Finansavisen.
Næringseiendom

Da arveavgiften forsvant fra nyttår, forsvant også plikten til å sende inn gave- og arvemeldinger til Skatteetaten, skriver Finansavisen.Meldingen måtte du sende både ved forskudd på arv og endelig arveoppgjør.Arver du mer enn 100.000 kroner, må du oppgi totalbeløpet i selvangivelsen for å forklare hvordan formuen har økt, opplyser Skatteetaten. - Økt fare for feil fordeling- Men det skal ikke gis opplysning om hvilke eiendeler som omfattes av arven, hvordan verdiene har fremkommet eller hvordan arven er fordelt på arvingene, påpeker advokat Eivind Bergh-Jacobsen i advokatfirmaet NorJus overfor avisen.- Når en ikke trenger å skrive arvemelding, og Skatteetaten dermed ikke har mulighet for å kontrollere arvefordelingen, øker risikoen for feil, både bevisste og ubevisste. Dermed øker faren for at arv blir feil fordelt, føyer han til.Bergh-Jacobsen understreker overfor Finansavisen at dreier det seg om store beløp som fordeles helt uten dokumentasjon og kontroll.- Mangelen på kontroll kan slå skjevt ut blant annet ved arvefordeling mellom halvsøsken, særkullsbarn, når det er ny ektefelle inne i bildet og når testament skal tolkes, tror han.Ta vare på dokumentasjonAdvokat Helge Johannessen i Advokatfirmaet Hjort anbefaler ifølge avisen å ta vare på dokumentasjon på verdier av gaver og arv, selv om arveavgiften er borte.Både gavebrev, testament og erklæringer er måter å gjøre det på.- Nå har en ikke inngangsverdiene registrert. Samtidig er nettopp inngangs- og markedsverdi ved dødsfallet blitt et helt sentralt tema for arveoppgjør med innføring av kontinuitetsprinsippet, hvor arveavgift er erstattet med skatteplikt ved senere salg, sier advokaten til Finansavisen.Les hele det store oppslaget i dagens avis.