Billigere å leie bolig

2-romsleilighetene i Oslo har aldri vært dyrere, men ellers blir det billigere å leie.

Foto: Finansavisen.
Næringseiendom

August-oversikten fra Utleiemegleren tegner bildet av et leiemarked tilbake til normalen.I Oslo kostet det i snitt 8.425 kroner per måned å leie en 1-romsleilighet, 5,8 prosent mindre enn i juli, og 2,0 prosent ned fra august i fjor.Snittleien for 2-roms steg 1,0 prosent fra juli, til 11.630 kroner per måned. Dette er opp 2,6 prosent fra august 2013.Utleiemegleren har aldri registrert en så høy pris for å leie en 2-romsleilighet i Oslo.Snittleien for en 3-romsleilighet i Oslo var 14.157 kroner måneden, ned 0,5 prosent fra august og 1,0 prosent lavere enn i august i fjor.- Nå er igjen et bra trykk i utleiemarkedet, men det har absolutt ikke vært noe utleiekaos i sommer, sier daglig leder for Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim, i en pressemelding.- Hvor er alle svenskene?Mange ledige utleieboliger i Oslo gjennom hele året har bidratt til å legge en demper på leieprisene.- Det vi spør oss om er hvor alle svenskene har blitt av? Det har vært markant færre svensker i leiemarkedet denne sommeren enn tidligere somre.- August er første måned i år hvor antall ledige utleieboliger er under 2.000. Dette kommer nok til å stabilisere prisene fremover og vi får nok et mer normalt utleiemarked, sier Skogheim.1- og 2-romsleiligheter med god standard er det mest attraktive objektene.- Det er også veldig vanlig å bo i kollektiv for de yngre. Samtidig er det noe som er merkelig: 3-roms er ofte tungt å få leid ut. Hvorfor velger ikke to unge par å leie en 3-roms leilighet sammen? Det er veldig prisgunstig for dem, sier Skogheim.Les også: Frykter at boligprisene kan øke 15 prosent14.000 kroner for 3-romsEllers i Norge falt gjennomsnittlig leie for 3-romsleiligheter i Stavanger 6,6 prosent fra juli, til 14.414 kroner per måned. Fra samme måned i fjor falt snittprisen 3,7 prosent.- August har vært roligere sammenlignet med tidligere år. Det er fortsatt mange ledige boliger på Finn.no i Stavanger, og det har resultert i færre henvendelser på det som har vært annonsert, sier daglig leder for Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.Etter at prisene i oljebyen har gått litt ned, tror Hauge det vil stige på sikt.- Det har vært stort fokus fra næringslivet i regionen på avvikling av ONS (Oljemessen) i august. Vi antar at aktiviteten i leiemarkedet vil ta seg opp i september og at leieprisene vil holde seg stabile fremover, sier Hauge.I Trondheim kostet det i snitt 13.997 kroner å leie en 3-romsleilighet , 4,3 prosent mer enn i juli, men 2,2 prosent lavere enn i august i fjor.- Leiemarkedet i Trondheim er rolig til å være denne tiden av året. Det er bra med oppdrag inn, men det tar tid å leie ut. Vi merker at leietagerne bruker lang tid i beslutningsprosessen, og de går gjerne på mange visninger før de bestemmer seg, sier daglig leder for Utleiemegleren Trondheim, Marianne Wallin.Les også: Boligprisene smalt til all-time high: - Nå er det full fresHøyt tempo på RomerikePå Romerike falt leieprisen for 2-romsleiligheter 6,5 prosent fra juli til august. Snittprisen er nå på 8.761 kroner, som for øvrig er ned 3,3 prosent fra august i fjor.- Det er høyt tempo i boligmarkedet på Romerike. I juli måned opplevde vi meget stor pågang, det var mange som leide ut og mange leietagere, sier daglig leder for Utleiemegleren Romerike, Karsten Olsen.- I august har det vært noe færre boliger på nett enn vanlig på denne tiden, og de har blitt leid ut raskt, så det oppleves nok som litt vanskelig for leietageren som vil bo i sentrumsområdene av Lillestrøm og Jessheim spesielt, fortsetter han.Olsen forteller også at investorene nå er tilbake for å kjøpe bolig til utleie.- Vi har større pågang av kunder som ønsker å kjøpe for å leie ut enn på lenge, sier han.- Virkelig et leietagers markedI Asker og Bærum er prisene stabile.- Her i Bærum opplever vi virkelig et leietagers marked for tiden. Det er betydelig flere boliger til leie nå enn tidligere i sommer, og vi teller ca. 320 ledige utleieboliger i Asker og Bærum til sammen, sier daglig leder for Utleiemegleren Asker og Bærum, Tom Anders Andersen.Dermed blir det viktigere enn noen gang å leie ut til riktig pris. Dette stiller også krav til boligens standard.- Vi har i det siste merket større etterspørsel etter de boligene som befinner seg i områdene nær Oslo, samt større eksklusive boliger i høyere prisklasser. - Standard, romløsning og beliggenhet spiller en stor rolle her, og dette kommer godt til syne når konkurransen er slik den er for øyeblikket, sier Andersen.- Veldig følsomt på prisUtleieprisene i Bergen og Drammen er stabile.- Utleiemarkedet forsetter trenden fra forrige måned, med høyt utbud av boliger til leie, sier daglig leder Eivind Sveen i Utleiemegleren Drammen.Mens noen byer har merket et noe tregere marked, har det vært greit å få leid ut i Drammen.- I et marked der utbudet er ekstra stort vil en være veldig følsom på pris. Det handler med andre ord om å sette riktig leiepris hvis en skal få leid ut. - Tilbudet vil normalt sett bli noe mindre ut over høsten, selv om det har vært ekstra mye boliger til leie i sommer, legger Sveen til.- Prisbom gir null respons Daglig leder for Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove, varsler om færre henvendelser på annonsene og færre interessenter til hver bolig enn vanlig på denne tiden av året. - Dette henger nok sammen med at det er et rekordhøyt antall boliger til leie, så leietagerne har mer å velge mellom og bedre tid på seg enn de pleier om sommeren, sier han.Hove forteller at det er svært viktig å prise objektene riktig.- Settes leieprisen for en bolig litt for høyt, får en omtrent ingen respons slik markedet er nå, selv om boligen er bra, sier Hove.Størst er etterspørselen «som vanlig» på leiligheter med sentral beliggenhet, mens responsen har vært noe mindre på eneboliger og rekkehus i litt mer usentrale strøk. - På slike objekter har enkelte utleiere måttet redusere prisforventningene sine noe, avslutter Hove.Følg Hegnar.no på Facebook her!