Frykter at boligprisene kan stige 15 prosent det kommende året

Terje Tinholt advarer om at boligprisene kan stige 15 - 20 prosent frem til nyttår 2015.

Terje Tinholt. Foto: Finansavisen.
Næringseiendom

Eiendomsmegler og partner Terje Tinholt i Nordvik & Partners vil ikke bli overrasket om boligprisene stiger med 15 prosent de neste 12 månedene og 20 prosent frem til nyttår neste år.Det er gode nyheter for de som har kjøpt, men kanskje mer for et skrekkscenario å regne for de som skal inn i boligmarkedet.- Det er ikke noe jeg ønsker, men jeg ønsker at det skal være sagt, sier han, og legger til at han håper han tar feil denne gangen.Håper på flere nye boligerTinholt peker blant annet på det han kaller en katastrofalt feilslått boligpolitikk fra den rødgrønne regjeringen, og håper at prisoppgangen nå vil føre til at det bygges flere nye boliger, og at det kan dempe noe av effekten.Han maner også til forsiktighet i budrunder, men skjønner at kjøperne er ivrige.Tilbudet og etterspørselen i boligmarkedet er i ferd med å bli helt skjevt, forklarer han, og peker på at antallet boliger til salgs på finn.no reduseres for hver dag som går. Og hvis ikke lageret begynner å fylles opp igjen snart kan knappheten og ubalansen bli enda større.- Det kan føre til at prisene løper løpsk, og da kommer strikk-effekten fra fjorårets ville spådommer fra kontormatematikerne, sier han, og sikter til økonomene som i fjor sommer spådde kraftig nedgang i boligprisene.Peker på økonomieksperteneTinholt har kritisert sjeføkonomene for sine spådommer tidligere og er fremdeles forarget på alle «ekspertene» som spådde nedtur. Han mener de med sine «kontormodeller» ødelegger den stabile utviklingen i boligprisene.Og det hjelper ikke at de har innrømmet at de tok feil. Han er ikke helt ferdig med dem ennå.- Jeg uttalte dette fra juni til desember i fjor, at markedet var fundamentalt mye sterkere enn det ekspertene spådde. De gjemmer seg bak matematiske formler og teoretiske utregninger basert på feil tallmateriale, sier han, og legger til at man heller bør høre på de som går rundt på «gulvet» og snakker direkte med kjøperne.Og her sikter han til seg selv og sine like - eiendomsmeglerne - må vite.- De treffer bedre enn de teorimodeller som florerer, særlig blant bankeksperter og diverse finansakrobater, hevder han.Er ikke redd for noen boligboble Men om så «galt» skulle skje - at boligprisene eksploderer det kommende året - er han likevel ikke redd for at det skal bli en boligboble.- Nei, det er jeg ikke, sier Tinholt, og viser til at rentene er lave, at lønnsutviklingen er god, at arbeidsledigheten faller og at sparingen er høy.Han mener til og med at vi har nok til penger til å stå imot en periode uten arbeid.Les også: Megler irriterer seg over sjeføkonom: - Nå har han holdt på slik i 15 år