Megler: 2-romsleiligheter er unormalt dyre nå

- Prisene er unormalt gode nå, sier megler.

Næringseiendom

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem onsdag viste at boligprisene steg 1,6 prosent på månedsbasis i  august.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret.Boligprisene er nå 1,4 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor.Gjennomsnittlig formidlingstid var 41 dager i august, ned fra 50 dager i juli, men opp fra 31 dager i samme måned i fjor.Slik gikk det i OsloI Oslo var formidlingstiden nede i 24 dager, ned fra 32 dager i juli, men opp fra 20 dager i august i fjor.Boligprisene i hovedstaden la på seg 1,3 prosent fra juli til august.Oslo-boliger koster nå 49.373 kroner per kvadratmeter på medianen, eller 2.836.862 kroner.Ser vi på leiligheter i hovedstaden, steg disse 1,2 prosent i pris fra juli til august.Oslo-leiligheter koster nå på 50.223 kroner per kvadratmeter på medianen, eller 2.713.714 kroner.- Alt langt over takstMegler Fredrik Buer Moe (bildet) hos Eiendomsmegler 1 Signatur i Vika i Oslo forteller om et august-marked med raske salg og «unormalt gode priser».- August vil alltid være bra, siden mange flytter inn for studier eller ny jobb, men i år har det vært mye mer hektisk enn vanlig, sier han til Hegnar.no.- På enheter jeg har solgt i august og hittil i september har henvendelsene vært mange, budrundene gode og prisene langt over takst — i hvert eneste tilfelle. Flere objekter har blitt solgt før visning, og resten etter bare én visningsrunde, fortsetter han.

Fredrik Buer Moe. Foto: Eiendomsmegler 1.
2-roms til 86.000 per kvmBuer Moe, som hovedsaklig selger boliger på Oslo vest, trekker spesielt de veldig høye prisene på 2-romsleilighetene.- Alle 2-romsleilighetene har gått for 80-90.000 kroner per kvadratmeter, og blant disse er også noen ganske slitte objekter. Det er høyere enn det pleier å være, sier han.Nordvik-megler Fredrick A. Haarr brukte i går ordene «godt, men selektivt» for å beskrive markedet.Buer Moe er ikke helt enig.- Ikke alle leiligheter har den balkongen eller den beliggenheten, men tilpasser vi markedsføringen og priser riktig, får vi likevel budrunder og priser som går unormalt høyt.- Greit, markedet er litt selektivt. Men det meste vi selger går høyt nå. Det kunne jeg ikke ha sagt for tre måneder siden, sier megleren.Artikkelen fortsetter under bildet.
- Foreldrene har tatt overHar du noen eksempler?- I Erling Skjalgssons gate, ved Bygdøy Allé (bildene over og under), la jeg ut en liten 2-romsleilighet på 30 kvadratmeter for 2,2 millioner. Denne gikk for 2,58 millioner kroner, eller 86.000 kroner per kvadratmeter.- Leiligheten hadde en liten balkong uten særlig sol, og ikke stort mer enn det, sier Buer Moe.Han forteller videre at foreldregenerasjonen nå dominerer visningene av 2-romsleiligheter mer enn før.- Foreldre kommer nå på visning uten barna som skal ha leiligheten. Sånn har det jo til en viss grad vært lenge, men nå har foreldrene virkelig tatt over, sier Buer Moe.Artikkelen fortsetter under bildet.
- Mange gjengangereHan trekker også frem en annen liten 2-romsleilighet på 32 kvadratmeter i Maries gate på Majorstuen (bildene under).- Denne var litt mer slitt, og hadde blant annet et gammelt bad fra 40-tallet som måtte tas. Overflatene var også ganske slitte. Taksten ble satt til 2,2 millioner — litt grunnet beliggenheten, sier megleren.Denne endte på 2,57 millioner kroner, og dermed spreke 80.300 kroner per kvadratmeter.Ifølge Eiendom Norges august-rapport koster leilighetene i bydel Frogner 62.644 kroner per kvadratmeter på medianen.- Vi ser også mange gjengangere i visninger og budrunder på 2-romsleiligheten. To av dem som bød på den i Maries gate bød også på den i Erling Skjalgssons gate, og sånn baller det seg på, sier Buer Moe.Artikkelen fortsetter under bildet.
Rå budrunder lenger oppMegleren peker på at de som selger 2- eller 3-romsleiligheter bygger opp mer egenkapital enn de trodde. - Dermed kan de strekke seg litt lenger i budrundene på 3- eller 4-romsleiligheter.- Jeg tror ikke det vil ta altfor lang tid før budrundene vi i dag ser på 2- og 3-romsleiligheter også på 3- og 4-romsleiligheter. Folk forflytter seg oppover, sier megleren.Da boligmarkedet fikk seg en støyt i fjor høst, var det ifølge Buer Moe leilighetene som oppfylte kriteriene om balkong, garasje og heis som opplevde de råeste budrundene.- Sånn er det i hovedsak nå også, men nå opplever objekter uten alle disse kriteriene de samme budrundene, sier han.Hva forteller det oss?- At etterspørselen er større enn tilbudet. Folk tenker i andre baner. De velger kanskje en større leilighet uten balkong enn en liten med balkong. Oslo har ikke nok småleiligheter med balkong og garasje, så da må en gjerne se litt andre veier, svarer Buer Moe.Artikkelen fortsetter under bildet.
- Dyre selges også tvertMen hva med de høyere segmentene?- Her er det mer selektivt, men også her har alt gått med én gang, og salgene skjer stort sett til eller over takst.- På Fornebu selger vi mye, og det er objektene med den mest solrike balkongen og den beste interne beliggenheten (i forhold til for eksempel avstand fra veien) som går aller best, avslutter megleren overfor Hegnar.no.Alle bildene er gjengitt med tillatelse fra megler. Følg Hegnar.no på Facebook her!