Så mye steg boligprisene i august

Eiendom Norge bekrefter forstatt prisstigning for boliger.

Christian V. Dreyer - Foto: Scanpix
Næringseiendom

Boligprisstatistikken for august viser at boligprisene steg med 1,6 prosent fra juli, opplyser Eiendom Norge.Juli og august samlet viser en oppgang på 1,8 prosent, noe som er midt på treet historisk sett.- August 2014 har vært en helt normal august, og det er tegn til en viss utflating fremover, sier direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.Det er ifølge Dreyer normalt for sesongen.Sesongkorrigert er utviklingen 0,0 prosent, mens det samlet for året er en sesongkorrigert vekst på 3 prosent.- Det er en fornuftig og sunn utvikling i boligprisene, sier Dreyer.Oppgangen over året er på 2,3 prosent, noe som er litt lavere enn den sterke veksten forrige måned.Juli-tallene var for øvrig preget av svake tall i fjor, og sterke tall i år.Eiendom Norge venter en sterkere 12-månedersvekst de neste månedene.Snittprisen i 2014 ligger så langt 1,4 prosent over 2013.Det ble også solgt flere boliger i august 2014 enn i 2013, til tross for at det var en virkedag mindre.- Alle regioner har hatt en kraftig prisutvikling i august, mens Tromsø skiller seg fortsatt ut, sier Dreyer.Prisene på eneboliger var 2,9 prosent høyere enn for ett år siden.Leilighetsprisene var opp 2,1 prosent over året, mens prisen på delte boliger var opp 1,7 prosent over året.I gjennomsnitt var liggetiden på Finn.no for boligannonser 41 dager i august, mot 31 dager samme måned året før.Det ble i august solgt 8.076 boliger, som er 3,2 prosent flere enn samme måned året før. Det er 14.572 aktive boligannonser på Finn.no ved utgangen august. For første gang i 2014 er det færre boliger til salgs enn ved samme periode i fjor. I august 2013 lå det til sammenlikning 15.314 bruktboliger på Finn.noOslo-prisene opp 14 prosent Prisene på OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området steg med 5,9 prosent fra juli til august. Prisene er da 4,5 prosent høyere enn i august 2013, og de høyeste noensinne.Hittil i år har prisene på OBOS-tilknyttede boligier i Oslo-området steget med 14 prosent!For hele landet var OBOS-tilknyttede boliger opp 5,7 prosent i august, og det siste året er oppgangen på 2,1 prosent.Utviklingen kommer riktignok etter en stillstand i sommermånedene, men OBOS karakteriserer likevel veksten fra juli til august som overraskende høy.- Vi måtte dobbeltsjekke tallene med meglerne våre først. Forrige all-time high var i august i fjor, og nå er vi altså der igjen. Boligprisene har kommet raskere tilbake enn vi trodde, sier kommunikasjonssjef Åge Pettersen i OBOS.Borettslag steg 3,5 prosent Prisene på borettslagsleiligheter utenom Oslo steg med sterke 3,5 prosent fra juli til august, viser tall fra Garanti Eiendomsmegling.Snittprisen per kvadratmeter endte på 31.191 kroner, opp fra 29.167 kroner i juli. Og aldri før har prisene på borettslagsleiligheter vært høyere.- Vi hadde regnet med prisvekst i august, men kanskje ikke at oppgangen skulle bli såpass kraftig. Vi merker at trykket i markedet har tatt seg opp etter ferien, sier adm. dir. Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling.Prisene har steget med 8,7 prosent siden nyttår, men på grunn av nedturen i fjor har prisene det siste året bare steget med 3,1 prosent, fra 29.292 kroner per kvadratmeter i august 2013.