Skattebombe avblåst

Norske boligeiere i Spania kan juble.

spania.jpg
Næringseiendom

«Spansk arvebombe,» skrev Finansavisen tidlig i 2012 etter at flere nordmenn med feriebolig i Spania hadde fått krav om skyhøy arveavgift når den en av eller begge boligens eiere gikk bort.Nå ser det imidlertid ut til at bombealarmen er avlyst.Ifølge avisen nekter en fersk EU-dom Spania å forskjellsbehandle utlendinger ved arv og gaveoverføringer.  Det betyr at det blir billigere for nordmenn å arve spanske ferieboliger.Spanjolene har operert med en progressiv arveavgift og relativt beskjedne bunnfradrag. Dessuten eksisterer ikke begrepet uskifte i Spania, noe som betød at den gjenlevende parten fikk beregnet arveavgift på avdødes halvdel av boligen.Også de som allerede har arvet kan nyte godt av dommen.– Det er mange som allerede har betalt arveavgift, og som vi antar vil ha et godt grunnlag for å fastsette et krav om å få tilbakebetalt deler av beløpet, sier Line Katinka Juuhl i advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig, som har spesialisert seg på nettopp juridiske forhold mellom Norge og Spania.Les hele artikkelen i Finansavisen mandagLes også: Kjøpte drømmehytta: Har 100.000 netto i leieinntekt