Her kjøper nordmenn Spania-boliger usett

Nybygg med villaer og leiligheter i høye prisklasser selges ut på rekordtid. - Jeg har ikke sett maken, sier megler.

Usolgte boliger er noe Spania har nok av, men det finnes oaser hvor salgene går unna.Costa del Sol, og særlig Marbella, er en slik oase.- Fra slutten av april har vi opplevd et helt vanvittig trykk, og dette ser ut til å holde seg inn i juli, sier daglig leder Christoffer Borg i meglerfirmaet Borg & Partners til Hegnar.no.- Mange tror sommeren er høysesongen her nede, men tvert om er det veldig lavsesong. Det er sjelden vi har vært så travle så langt inn i sommeren, fortsetter han.Ifølge Borg er alle de store kjøpergruppene nå tilbake, ikke minst nordmenn.- Nordmenn er en attraktiv kjøpergruppe. De er kjøpesterke, og tar raske avgjørelser. På senhøsten i fjor, og i 1. kvartal i år, forholdt norske kjøpere seg rolig, trolig grunnet kronekursen og fall i oljeprisen, sier Borg.- Nybygg og villaer selgerMen i slutten av mars opplevde han et rykk.- Siden da har den norske etterspørselen vært meget stor. Enkelte kunder har til og med kjøpt usett. Andre har bestemt seg på visning, og hastet ned til advokaten for å ordne med depositumet, fortsetter megleren.Mange har vært ivrige etter å bli ferdig med handelen, slik at de kunne bruke feriehuset i sommer.- I mai og juni har vi solgt flere eiendommer daglig. Jeg har jobbet i bransjen i 10 år, og kan ikke komme på en tilsvarende etterspørsel.- Veldig mye har skjedd bare det siste året, og det er nå et helt annet tempo i markedet. Den nye trenden nå, og som jeg tror ganske mange ikke er klar over, er at nybygg selger som bare det. Vi har solgt ut nybygg på rekordtid. I tillegg har etterspørselen av villaer tatt seg opp, sier Borg videre.Artikkelen fortsetter under bildet.

 Het potet nummer 1Han forteller om spesielt to nybyggprosjekter som har slått godt an i vår.- La Finca de Marbella teller 45 villaer med tre eller fire soverom, der kundene kunne velge mellom fire ulike stilarter. Den siste villaen ble solgt i slutten av juni. Dermed klarte utbygger å selge samtlige tre byggetrinn i løpet av 8-9 måneder.- Det er meget raskt til å være i denne prisklassen, sier Borg.Villaene skal ligge øst for Marbella tettsted, rett ved populære Rio Real Golf Club.- Prisklassen var høy. Noen villaer lå på 895.000 euro, men de fleste kostet mellom én million og 1,3 millioner euro (ca. 9-11 millioner kroner). Bare på de to første ukene i juni hadde vi fire kunder som kjøpte hver sin villa til over 10 millioner kroner, sier Borg.Artikkelen fortsetter under bildet.
 Han understreker også at de fire villaene ble kjøpt utelukkende for ferieboligbruk.La Finca-villaene vil få boareal fra 257 til 273 kvadratmeter, med åpne terrasser fra 75 til 186 kvadratmeter.Samtlige følger med svømmebasseng og privat tomt på mellom 800 og 900 kvadratmeter.Byggingen av de to første trinnene er nå godt i gang (se bildet under), og Borg anslår innflytting i desember for kjøperne av første trinn.
 Het potet nummer 2Det andre prosjektet den daglige lederen i Borg & Partners sikter til er La Montesa de Cabopino, også dette litt øst for Marbella tettsted.Komplekset består av 39 leiligheter og toppetasjesleiligheter ved sjøen, fordelt på åtte blokker. Alt ble mer eller mindre revet bort i løpet av en drøy måned.- Det var fullt på visningskontoret og tomten i hele mai. Jeg hadde ikke sett for meg et sånt salg av nybygg før nærmere 2020, sier Borg.Artikkelen fortsetter under bildet.
 For øyeblikket er det bare én leilighet igjen for salg.- Jeg tipper at også den vil bli kjøpt av en nordmann, sier den daglige lederen.Prisene startet på 276.000 euro for de minste leilighetene (med to soverom) på minst 100 kvadratmeter og terrasser på 34-47 kvadratmeter.De dyreste leilighetene - penthouses på 157 kvadratmeter boareal med terrasser på 254-270 kvadratmeter - var priset til 689.000 euro.I mellomsjiktet fulgte leiligheter med tre soverom, 131-142 kvadratmeter boareal, samt terrasser på 23-67 kvadartmeter.Hver leilighet fulgte med to parkeringsplasser.Artikkelen fortsetter under bildet.
 Heftig luksus i The WorldEt prosjekt Borg selger på i disse dager er The World Marbella, i hjertet av Golden Mile. Dette teller i alt 112 leiligheter fordelt på fem seksetasjers blokker, navngitt etter hvert sitt kontinent.Prospektet lover kjøperne høy standard, god takhøyde, brede vinduer, store terrasser, tilgang til fasiliteter som spa, svømmebasseng, golfgreen, tennisbane og treningssenter, samt en flott utsikt over Middelhavet.Leilighetene vil variere mellom tre, fire eller fem soverom.- 37 av de 112 leilighetene er nå solgt. Her snakker vi veldig høy prisklasse. Prisene starter på 1,5 millioner euro, og går oppover til fire millioner euro (ca. 13-36 millioner kroner).- Vi har flere kunder som har kjøpt for 2-2,5 millioner euro, sier Borg, som anslår byggestart til høsten.Artikkelen fortsetter under bildet.
 - Mangler gode eiendommerDen sterke etterspørselen etter nybygg forklarer megleren rett og slett med manko på gode eiendommer.- Moderne, minimalistiske villaer - som i La Finca-prosjektet - har vært et nærmest ikke-eksisterende marked. Utbyggeren har sittet på tomten i mange år, og må sies å ha truffet spikeren på hodet ved å lansere nå, sier Borg.- I årene 2000-07 var utbyggerne mange, og finansiering var mye lettere å få. Flere kjøpte tomter langt fra allfarvei, bygde dårlig og fikk ikke solgt. Da krisen traff, stoppet byggingen helt opp. De som bygger ut nå er ekstremt likvide og seriøse, og sitter på tomter uten heftelser, fortsetter han.Borg forteller at han daglig får spørsmål om banktvangssalg.- Bankene sitter med alt markedet ikke vil ha. Mange prosjekter har manglet byggetillatelse, og prisene må kuttes fordi leilighetene ligger for dårlig til, og ikke har kvalitetene kundene etterspør. Dette er et helt annet marked, forteller megleren.Artikkelen fortsetter under bildet.
 Salget har økt kraftigSå hvorfor er Marbella slik en oase?- Marbella er ikke så styrt av spansk økonomi. For tiden er ca. 85 prosent av kjøpere i Marbella utlendinger. De fleste kjøperne kommer fra Storbritannia, Frankrike og Russland, men i forhold til størrelsen på landet er Norge høyt oppe.- Men ser vi på gjennomsnittpriser ligger nordmenn helt i tet, grunnet mange villakjøp, svarer Borg.Tall fra spanske myndigheter viser at 3.997 boliger ble omsatt i Marbella kommune i 2014, 28 prosent flere enn i året før.Sammenlignet med salgsvolumet i 2011 var økningen på nesten 77 prosent.- 3.997 boliger er også 12 prosent høyere enn salgsvolumet før krisen i 2007, året før krisen inntraff. For 2015 forventes tallene å bli høyere enn i 2006 (4.432 solgte boliger), sier Borg.Artikkelen fortsetter under bildet.
 - Finansierer med eurolånMen selv i Marbella går vel ikke salget like bra i alle prisklasser?- I de høyeste segmentene - fra 2,5 millioner euro og oppover - tar salgene litt tid. Men dette er et eget marked. Opp til 1,5 millioner euro ser det annerledes ut.- Og solgte boliger erstattes ikke nødvendigvis av nye, så «varelagrene» krymper raskt, sier Borg.Hvordan påvirker svingningene i kronen mot euro den norske etterspørselen?- Som sagt holdt norske kjøpere seg rolig fra i høst frem til bryteren ble skrudd på rundt midten av mars. Men kronen må vel svekke seg en del mer, og sannsynligvis passere 9,50 mot euro, før den slår veldig ut i etterspørselen.- Vi har iallfall ikke merket det på etterspørselen ennå. Når det er sagt, reduserer mange valutarisikoen til å gjelde kun egenkapitalen, ved at de finansierer med eurolån og pant i spansk bolig, svarer Borg.Artikkelen fortsetter under bildet.
 Ingen budrunderTil slutt minner han om at mekanismene i det spanske boligmarkedet skiller seg fra det vi er vant til i Norge.- I Spania finnes ikke budrunder, og bud er heller ikke bindende. Ofte er det selger som setter en pris, såkalt «asking price», og det er vanlig å ta høyde for forhandlinger i prisen.- Man forhandler om pris, og så fort partene enes, blir eiendommen tatt av markedet mot innbetaling av et depositum, og megleren ringer da ikke rundt til øvrige interessenter for å få opp prisen, slik som i Norge, sier megleren.Merk at dette gjelder bruktmarkedet. For nybygg er prisene ofte faste, og i mange tilfeller ikke mulig å prute.- Vi som jobber for kjøperens interesser, bistår her med å få ned prisen for kunden så godt vi kan, ettersom vi ikke har noen interesser å ivareta for selger. - I Spania har normalt flere meglere tilgang på de samme eiendommene, det er ikke eksklusivitet som i Norge, forklarer Borg.Hvor mye kan du prute?Hvor prutbare er de oppgitte prisene på bruktboliger?- Mange selgere bommer litt. 10 prosent er vanlig å få til. Men egentlig finnes nesten like mange svar som eiendommer. Noen ganger kan det prutes mye mer, andre ganger ingenting, svarer megleren.Prutningsrommet avhenger ifølge Borg av flere faktorer.- Hvor lenge har eiendommen vært for salg? Hvor riktig var prisen i utgangspunktet? Og ikke minst: hva er selgers situasjon og motivasjon for å selge? Andre igjen har kanskje ikke en gang behov for å selge, og har derfor ikke hastverk, avslutter den daglige lederen i Borg & Partners overfor Hegnar.no.Alle bilder og illustrasjoner er gjengitt med tillatelse fra megler.