13 luksusboliger får 1 million i eiendomsskatt - i året!

13 boliger i Oslo er så langt i år tinglyst med en salgssum på 25 millioner og mer. Eierne kan se se frem til en samlet skatteregning på nesten 1 million.

Foto: Finansavisen.

- Jeg skal lede forhandlingene og vil skape et godt klima slik at vi blir kjent. Men eiendomsskatten som vi legger til grunn, kommer vi ikke til å inngå kompromiss om, uttalte byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Raymond Johansen, til NTB etter valgseieren.Intet er avgjort, men om byrådsmakten ikke av helt uventede årsaker skulle gå til høyresiden, vil en god andel av Oslos boligeiere få en skatteregning i posten, skriver Finansavisen.22 prosent er anslaget, men om boligprisene skulle fortsette å stige, vil andelen øke.Det gjelder ikke minst de som har anskaffet seg bolig i absolutt øvre prisklasse. Det er så langt i år blitt tinglyst 13 privatboliger til over 25 millioner kroner i Oslo. Får Raymond Johansen det som han vil, vil de måtte ut med snaue 1 million kroner i eiendomsskatt.75 millioner i KollenFinansavisen har gått gjennom tinglyste boliger til over 25 millioner kroner i Oslo kommune siden 1. januar, og funnet 13 omsetninger.Den desidert dyreste var Holmenkollveien 125. Avisen omtalte kjøpet i august i fjor. I midten av juni giftet Mohn-arvingen Louise Mohn Larssen seg med idretts- og næringslivscoachen Erik Bertrand Larssen, men ifølge eiendomsregisteret eier Mohn 100 prosent av boligen.Får Oslo Arbeiderparti det som de vil, må Mohn ut med 168.000 kroner i boligskatt, eller en skattebelastning som tilsvarer omtrent det en person med gjennomsnittlig lønnsnivå, cirka 480.000 kroner, betaler i inntektsskatt.Preger ikke budrundeneSelv om det er store summer, forteller to av Oslos meglere at det ikke preger budrundene.- Det er ikke utslagsgivende. Du lar ikke være å kjøpe en dyr bolig på grunn av innføringen av denne skatten. Proffe investorer regner helt sikkert på det, men som privatbolig er behovet det altoverskyggende, sier megler Torbjørn Ek i Houeland & Ek til Finansavisen.Han får følge av Nils O. M. Nordvik i Nordvik & Partners.- Det vi merker, er at folk irriterer seg over at så få har gått og stemt. 40 prosent droppet det. Hvorfor lar folk slikt skje, er reaksjonene vi får.Les mer i fredagens utgave av Finansavisen!