Det er ikke bare utsikten og avstand til skianlegg som er viktig når du skal se etter hytte på fjellet, skriver Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) i en fersk pressemelding.Når du er på hyttejakt i fjellet, kan det nemlig dukke opp litt andre feil og mangler enn du vanligvis finner når du er på boligjakt.
- Du skal ikke bruke hytten like mye som en bolig, men samtidig ligger hytten ofte ekstra utsatt for vær og vind. Det er forskjell på å kjøpe en «Gerhardsenhytte» fra 50-60-tallet og en nybygget hytte, sier NEFs forbrukerådgiver Carsten Pihl i en kommentar.NEF har laget følgende sjekkliste:Taket:Kjeller/krypkjeller:Utvendig panel og vinduer:Vann og kloakk:Tomten:Området rundt:
- Fjellhyttene bygget på 50- og 60-tallet ble ofte bygget helt eller delvis på dugnad, og noen ganger med litt ymse materialer. Nyere hytter ligger oftest i større hyttefelt. Her vil den tekniske kvaliteten ofte være grei. Men sjekk planene i området. Skal det bygges flere hytter, og hva vil det eventuelt gjøre med trafikken i området, sier Pihl. Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt (for eksempel med telefonen) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut? Ta en titt i kjelleren/krypkjelleren for å se etter fukt og vannskader. Les nøye i taksten om det er tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut. Hvor gamle er vinduene, er de i god stand, eller trenger de å skiftes? Sjekke panelet, og særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden. Er hytten tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt! Få klarlagt hvor tomtegrensene går! Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder – men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.no for å sjekke grensene. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng. Hva er planene for området rundt? Er det planlagt bygget flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?