- Lønner seg som regel med balkong

Men veien til realisering av prosjektet kan være humpete.

Kvinne på balkong - Foto - Scanpix

Balkongbygging er som regel en god investering. Verdiøkningen kan fort utgjøre opptil det dobbelte av kostnadene, hvis balkongen er stor nok til å være et funksjonelt, utendørs oppholdsrom.Det mener takstmann Lasse Evensen, avdelingsleder Oslo og Akershus i Norges Takseringsforbund (NTF).- På 5-7 kvadratmeter kan du fint plassere et par utestoler, et lite bord og kanskje noen pene krukker med planter. Kostnaden vil typisk være i størrelsesordenen 120-150.000 kroner, mens takstverdien øker med kanskje 250.000 kroner, sier han ifølge en pressemelding.- En god balkong blir som et eget, lite uterom. Med en varmeovn kan den også brukes det meste av året, føyer han til. Knøttsmå balkonger, for eksempel franske balkonger, gir minimale utslag i taksten. - Et vedtak viktig for takstEvensen forteller om balkongfeber i sameier/borettslag i Oslo, og interessen er stor også i Bergen.- Selv når det bare foreligger sameievedtak om senere utbygging, er det et viktig poeng å få med i taksten, for ved et salg vil dette bli tillagt vekt, sier Evensen. Oppføring, endringer og utvidelser av balkonger er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven.Balkongprosjekter skaper ofte diskusjoner på møter i sameier og borettslag. En kime til strid blir gjerne at leilighetene i de nederste etasjene ikke kan få balkong. - Noen får kanskje bare et balkongtak over seg slik at de mister lys. Det er viktig å erkjenne slike interessemotsetninger, og løse dem på mest mulig samlende måte, sier daglig leder Øyvind Sætre Gulbrandsen i Markedshuset ARS AS. - Slik får du eierne til å si jaSelskapet er forretningsfører for 30-40 gårder i hovedstadsområdet, og har bistått i håndteringen av en rekke slike prosjekter. - Grundige utredninger, tydelige beskrivelser av konsekvenser og klare alternativer er viktig for at eierne skal si ja til slike forslag. - Det bør også foreligge en plan for finansiering og senere vedlikehold. Den bør være rettferdig og enkel å gjennomføre, fortsetter Gulbrandsen. Han mener det greieste er å spesifisere et separat tillegg i felleskostnadene for dem som er med på balkongprosjektet. - Dermed kan regnskapet for dette i praksis holdes synlig atskilt fra øvrige, faste utgifter til felleskostnader og husleie, avslutter han.