Brennhete Spania-boliger: Utbygger lanserer i Norge

- I dette prosjektet kan norske kjøpere velge fritt fra øverste hylle, sier megler.

I sommer omtalte vi en sterk interesse fra nordmenn for luksusvillaer i spanske Marbella. Boliger i høye prisklasser ble solgt usett.- Situasjonen er den samme nå. Trykket fra norske kjøpere holder seg høyt, selv med en eurokurs rundt 9,40. Ikke merker vi noe til oljebremsen heller, sier daglig leder Christoffer Borg i meglerfirmaet Borg & Partners til Hegnar.no.- En norsk kunde kjøpte nylig for 700.000 euro usett, og i tillegg kom oppussing for flere hundre tusen euro, legger han til.Lanserer i NorgeOg den norske appetitten på spanske boliger blir lagt merke til. Denne uken kommer en av de større spanske utbyggerne, Icon Signature Homes, til Oslo for å lansere sitt nye prosjekt «The residences».Prosjektet er andre trinn i det som vil bli en større utbygging av et tomteområde rett ovenfor Santa Clara Golf, og omfatter 23 luksusvillaer i to prisklasser: 900.000 og 1,3 millioner euro.Tomteområdet ligger ved Los Monteros, rett øst for Marbella.Det første trinnet, 21 «signature villas» i prisklassen 1,4-2,0 millioner euro, ble 70 prosent utsolgt på kort tid. Og flere av dem havnet på norske hender. - Utbyggere der nede pleier å lansere prosjekter i større markeder først, men trykket fra nordmenn i første fase var så bemerkelsesverdig at utbygger velger å begynne i Norge, sier Borg.Ifølge megleren er dette første gang en utbygger fra Spania velger Norge som første land å lansere i.- Dette viser hvor anerkjent nordmenn har blitt som kjøpergruppe. sier han.Artikkelen fortsetter under bildet.

- Fritt på øverste hylleHan forteller videre at 40-50 prosent av et prosjekt normalt solgt før det kommer offentlig ut og til det norske markedet. Men ikke denne gangen.- Prislisten er helt åpen, og ingen villaer vil være reservert. Her kan norske kunder velge fritt fra øverste hylle, sier den daglige lederen.De 23 villaene får alle et boligareal på 250 kvadratmeter over to etasjer, med terrasseflater på over 100 kvadratmeter.- Kjøperne kan velge mellom to hustyper, med litt forskjellig utforming og design. Deretter står valget mellom tre eller fire soverom. Om prisen blir 900.000 eller 1,3 millioner euro vil avhenge av utsikten, da det er litt høydeforskjeller på tomten, forklarer Borg.Artikkelen fortsetter under bildet.
 Høy intelligensI utformingen av villaene har utbygger engasjert seks av Spanias mest anerkjente arkitekter.Alle villaer følger med tre bad, parkering, hage med svømmebasseng, og vil være utstyrt med et «full intelligence home system».- Dette betyr at du kan styre blant annet dørlås, lys, varme, kjøleskap og persienner gjennom en app på mobiltelefonen eller datamaskinen, sier Borg. I tillegg kommer «generell concierge» for en mindre tilleggskostnad.- Dette omfatter tjenester som vakthold, rengjøring, innkjøp i butikken, bestilling av restauranter og henting på flyplass, og vil forvaltes av en sameieadministrasjon felles for alle byggetrinn på området.- Villaene vil bli like enkle å eie som en leilighet, du kan bare «lock and leave», fortsetter megleren.Artikkelen fortsetter under bildet.
 - Dette er mangelvare Hvorfor denne appetitten etter spansk luksus?- Først og fremst tror jeg størrelse og design slår an. Responsen på tilsvarende prosjekter (som La Finca i vår omtale i sommer) viser at denne type eiendommer er mangelvare i markedet.- De som har kjøpt villaer før, har måttet kjøpe eldre objekter og deretter renovere, forteller Borg.Han trekker også frem tilgangen på tomter.- Så vidt jeg vet finnes ikke noe i markedet som er sammenlignbart med dette, og da snakker jeg om kystnære tomter i Marbella-området. Oppe i høyden finnes det tomter, men det blir jo mindre sentralt, sier megleren.Artikkelen fortsetter under bildet.
Borg mener at tilbudet om 3-4 soverom, og ikke minst kort vei til det meste av fasiliteter, er attraktive drivere for nordmenn.- Du har Santa Clara Golf rett foran, Rio Real Golf Club like ved og sentrum og stranden er bare fem minutter med bil unna. Dette treffer selvfølgelig ikke bare norske kjøpere, men jeg vil anslå at 20-25 prosent av villaene her vil bli norskeid, sier han."The residences» ligger for øvrig 10 minutter fra Puerto Banus og 35 minutter fra Malaga flyplass.Les også: Her kjøper nordmenn Spania-boliger usettArtikkelen fortsetter under bildet.
 
Utsikt til byggeplass?Ifølge Borg vil utbygger på sikt føre opp en rekke prosjekter på det aktuelle tomteområdet ovenfor golfanlegget Santa Clara.Vil da kjøpere i disse første trinnene bli sjenert av mye byggevirksomhet de neste årene?- Det tror jeg ikke, men helt sikker går det ikke an å være, avhengig av om utbygger vil utvikle på andre tomter like i nærheten. Hvert prosjekt på denne tomten vil ha sitt inngangsparti, og vil isolert sett ikke ha noe med de andre å gjøre.- Første byggetrinn er frittliggende, og har store tomter rundt hver villa. Innad i dette trinnet vil villaene ligge litt tettere, men ganske langt unna første trinn. Med frontlinje mot en golfbane vil vi uansett ikke snakke noe stor sjenanse her, forklarer Borg.Artikkelen fortsetter under bildet.
 Så attraktiv og stor tomt, og samarbeid med seks anerkjente arkitekter. Dette må jo koste?- Ja, vi snakker høy prisklasse og en nisje i markedet. Når vi bikker 900.000 euro for en villa, er ikke dette noe «melk og brød-prosjekt», for å si det slik, sier megleren.Han anslår grovt at villaene i «The residences» vil være innflytningsklare om 15-18 måneders tid.Finansierer i eurolånBorg melder om «veldig god» respons og mange påmeldinger foran fredagens lansering. Responsen kommer altså til tross for at euroen er oppe i rundt 9,40 kroner.Da vi snakket med ham i sommer, sa megleren at eurokursen trolig måtte passere 9,50 kroner før den norske etterspørselen ville få seg en knekk.Artikkelen fortsetter under bildet. I dagene etter Norges Banks nylige rentekutt spratt eurokursen langt over 9,50 kroner.- Vi har flere norske kunder som har kjøpt når kursen var på disse nivåene, også i prisklassen over én million euro. Det virker som at når kjøpere har bestemt seg, har de ikke tid til å «time kursen».Han mener én forklaring ligger i at mange kjøpere finansierer kjøpet med lån i euro.- Den store, norske etterspørselen etter spanske ferieboliger har ført til at DNB nå etablerer et representasjonskontor i Marbella med åpning i november. - Det er mulig å be banken om en eurofinansiering som gjør både valutaeksponeringen og risikoen så lav som mulig. Behovet for en veksling av norske kroner på svake nivåer blir dermed redusert. Dette er en stor fordel, avslutter Borg overfor Hegnar.no.