Frykter Oslo-prisene gjør nye byks over nyttår

- En skummel effekt, helt klart, sier meglertopp til Hegnar.no.

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem tidligere mandag viste at boligprisene falt 0,9 prosent i september.Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,1 prosent.De siste 12 månedene er boligprisene opp 6,9 prosent i snitt på landsbasis. 12-månedersveksten falt dermed kraftig fra august, da den var på 7,7 prosent.- Boligprisene fikk seg en knekk i september, sa Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer da han presenterte tallene.- Ingen knekk ennåDirektør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund klarer likevel ikke å se at boligmarkedet er gjenstand for en sterk oppbremsing - foreløpig.- Med unntak av Rogaland var dette en normal september måned, som kommer på ryggen av en veldig sterk prisvekst. Det hadde ikke skadet hvis boligprisene hadde bremset ytterligere fremover, sier han til Hegnar.no.- At det vil være sunt med en moderasjon over tid, tror jeg de fleste er enige om, legger Geving til.Tror prisfallet sprer segI Stavanger og Sandnes er moderasjonen i full gang, og de to byene var svakest i september med nedganger på hhv. 2,2 og 2,0 prosent.De samme byene er for øvrig de eneste regionene med negativ 12-månedersvekst, hhv. 2,8 og 1,6 prosent.- Utslagene er klare, og alle skjønner at dette er en effekt av økt ledighet som følge av oljesmellen. Vi ser et realøkonomisk skifte som presser prisene ned.- Selgerne kommer ned fra gjerdet, og må akseptere lavere priser. Denne trenden vil trolig spre seg langs kysten hvor oljeeksponeringen er størst, fortsetter NEF-direktøren.- Skummel renteeffektI Oslo er situasjonen en helt annen. Her forteller meglerne om et etterslep i boligbyggingen som gir et tilbud som er altfor lavt i forhold til etterspørselen.- Oslo og Stavanger/Sandnes er totalt forskjellige markeder. Ledighetsveksten har ennå ikke slått inn over hovedstaden, og så lenge ledigheten ikke stiger mye øyner vi fare for vedvarende prispress her, sier Geving.Og rekordlave renter kan fyre opp prisene ytterligere i et fortsatt sterkt Oslo-marked.- Renteeffekten er helt klart skummel. Noen sjeføkonomer snakker om dagens lave renter som «den nye normalen», og folk begynner å kalkulere med langvarig lave renter. Det bekymrer oss, fortsetter Geving.Les også: Boligtallene som får meglersjef til å lure: - Kjenner oss ikke igjen Les også: Rentekuttet fyrer opp: - Nå vil prisen på disse leilighetene eskalereHan legger til at aktiviteten og prisene normalt vil falle noe på senhøsten.- De nærmeste månedene vil vise om utviklingen følger normalen. Vi er mest spente på hva som skjer etter nyttår, når aktiviteten normalt tar seg opp igjen. - Først da vil effekten av det siste, og evt. neste rentekuttet, slå inn, sier NEF-direktøren videre.Lav rente = lav vekstBoligprisene i Oslo er fortsatt opp over 11 prosent de siste 12 månedene.Sånn kan det vel ikke fortsette?- Vi tror ikke det, sier Geving, og viser til Sverige.- Utfordringene er de samme her. Etterspørselen er høy, byggingen lav og ekstremt lave renter fyrer opp markedet. Årsveksten har vært over 20 prosent i enkelte deler av Stockholm, og 16-17 prosent i andre store, svenske byer, sier han videre.Men hva hvis scenariet om lave renter i overskuelig fremtid skulle slå til?- Da vil det i så fall være et uttrykk for lav økonomisk vekst, noe som før eller siden vil slå ut i høyere ledighet. Lave renter vil hjelpe fint lite på folks gjeldsbetjeningsevne om ledigheten øker og inntekten faller, avslutter Geving overfor Hegnar.no.