Ekspertens beste sparetips

Banken gir deg ingenting. Så hvordan sparer du i dagens marked?

Næringseiendom

Hvordan sparer du når renten nærmer seg null?Skattebetalerforeningens organ, Skattebetaleren, har stilt spørsmålet til Agnes Bergo, daglig leder i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren.Høy gjeld? Betal ned på lånetHun erkjenner at banksparing er en tapsforretning i dagens marked, men at det likevel kan være aktuelt for dem som ikke ønsker å ta risiko overhodet. - Ingen avkastning i verden er verdt tapt nattesøvn. I tillegg bør alle ha en buffer i banken for uforutsette utgifter, sier hun. Har du høy gjeld i forhold til inntekten, anbefaler Bergo at du prioriterer å nedbetale lån. - Grunnen er at renten kan gå opp. Hvis gjelden er høy og renten stiger, vil privatøkonomien kunne bli vesentlig dårligere. Man øker alltid handlefriheten ved å nedbetale gjeld, sier hun. Advarer mot utleieleiligheter Kan/vil du ta noe risiko, finnes både pengemarkedsfond, obligasjonsfond og aksjefond - eller eiendom hvis du kan binde pengene i en periode.Bergo maner til forsiktighet når det gjelder kjøp av leiligheter for utleie. - Renten har lenge vært rekordlav, som betyr at eiendomsprisene er svært høye. Før eller siden kommer en renteoppgang. Vi vet ikke når den kommer, men vi vet at den kommer. - Når renten går opp, kan det komme en reaksjon på boligprisene. Myndighetene kan også endre skattereglene slik at eiendom blir mindre gunstig å eie. Det kan også føre til prisnedgang på eiendom, sier Bergo.Les mer her.

Nyheter
Personlig økonomi