Ny dom skremte nordmenn med bolig i spansk paradis

- Boligen din blir ikke plutselig ulovlig, beroliger eksperter. Men rådet til norske kjøpere i Spania er likevel soleklart.

marbella, spania-boliger
Næringseiendom

Spansk høyesterett satte nylig til side den reviderte byplanen for Marbella fra 2010, vedtatt den gang av Marbella kommune og Andalucias regionale myndigheter.Lokalavisen Sur skriver ifølge nettstedet spanishpropertyinsight.com at 16.500 boliger med denne beslutningen er i «rettslig limbo», og at eierne av disse er i «enorm usikkerhet».Oppslaget er blant dem som har bekymret mange nordmenn som eier bolig i Marbella.- Blir ikke plutselig ulovligMen ifølge ekspertise Hegnar.no har snakket med, er det liten eller ingen grunn til bekymring.- Det er ikke slik at boliger som før var lovlige plutselig har blitt ulovlige. Det er ikke sånn det fungerer, understreker advokatassistent Christine Sollie Jensen i Vogt Advokatfirma.Hun er saksbehandler på advokathusets Marbella-kontor.- Boliger som er ulovlige nå, var ulovlige også i henhold til byplanen fra 1986. Og det bør de som har kjøpt være oppmerksomme på, fortsetter Sollie Jensen.Derfor ble 2010-plan vraketDet som skjedde da byplanen ble vedtatt i 2010, var at Marbella kommune ga utbyggere muligheten til å legalisere, eller «normalisere», eiendommer som ikke var lovlige i henhold til byplanen fra 1986.- Hvert eneste prosjekt ble gjennomgått. «Straffen» kom an på overtredelsen. Noen betalte bare en bot til kommunen, andre fikk bot og ga bort tomter, mens andre igjen bare ga bort tomter, forteller advokatassistenten.- Spansk høyesterett mener lokale og regionale myndigheter ikke har riktig kompetanse til å sette kriteriene for legalisering av eiendommer, og det er derfor de har satt til side byplanen, legger hun til.- Absurd å rive der folk borSollie Jensen forteller også at mange aldri har påbegynt prosessen med å «normalisere» sine eiendommer.- Situasjonen er uoversiktlig, og det er mye rot, men svaret til alle som spør oss om boligen deres plutselig er ulovlig, er nei. Anlegg som er bebodd vil ikke bli revet noen gang, det vil jo være helt absurd, sier hun.Ifølge Sollie Jensen må hver enkelt kjøpers sak vurderes hver for seg.- Vi har byplanen liggende her på kontoret, og ser på hver sak separat. Hvor ligger tomten spesifikt, og hvilke regler gjelder for tomten? Dette må vi finne ut.- Dommen fra høyesterett understreker igjen behovet for å bruke profesjonell hjelp. Det å kjøpe eiendom i Spania er ikke enkelt, sier Sollie Jensen.- Vil løse seg, etter litt tidVogt Advokatfirma bistår blant annet kjøperne i prosjekter og bruktboliger meglerhuset Borg & Partners formidler i Marbella.Daglig leder Christoffer Borg peker på det samme som Sollie Jensen: At en bolig ikke blir ulovlig over natten.Han tror konsekvensene av dommen fra spansk høyesterett blir få og små for eiere av Marbella-boliger, og viser til at de fleste nordmenn ikke eier i ulovlige anlegg.Han minner om at det finnes ulike grader av overtredelser.- Det skjer jo ikke nå lenger, men de verste tilfellene har vært utbyggere som bare har satt i gang bygging på en tomt uten noen form for tillatelser. Her kan det bli snakk om riving, men disse prosjektene står i dag som usentralt plasserte skjeletter uansett, sier Borg til Hegnar.no.Videre har du prosjekter med litt høyere blokker eller flere enheter enn byplanen har tillatt.- Anlegg i full drift, tilkoblet vann, strøm og annen infrastruktur, rives så klart ikke. Det blir prosesser opp mot kommunen, men de vil ende opp i en løsning der utbyggerne får sine ferdigattester - for eksempel ved å betale ekstra gebyrer, fortsetter han.- De fleste av disse anleggene er derfor uten problemer, men hver sak må undersøkes konkret, da omstendighetene kan variere. Nøyaktig hva som vil skje er av den grunn uklart, men det vil bli en løsning, selv om det nok tar litt tid, legger Borg til.Soleklart råd: Bruk advokatHan har uansett et klart råd til alle som kjøper bolig i Spania.- Kjøp ikke uten undersøkelse fra advokat, som går igjennom byplanen og regulering av tomter og lisenser. Den anbefalingen gir vi alle. Om ferdigattest foreligger, er også enkelt å undersøke, sier han til Hegnar.no.- Noen kan være villig til å spekulere i en leilighet på et ikke godkjent anlegg, siden den er så billig og oppsiden kan være stor - hvis en godkjennelse kommer i fremtiden. Men da trekker du et lodd, og det er en helt annen sak. De færreste som kjøper familieboliger er villige til å ta en slik risiko, holder Borg frem.- Bud ikke bindende i SpaniaVi har blitt kontaktet av en selger i Marbella som ikke får oppgjør. Han sier kjøperen vil heve kjøpet med bakgrunn i dommen fra spansk høyesterett. Er ikke dette problematisk?- Jeg kjenner ikke denne konkrete saken, men generelt er det slik at bud ikke er bindende i Spania, så du kjøper ikke før kjøpekontrakt og skjøte er signert. Dette er nok trolig en kjøper som har undersøkt via advokat og derfor ikke ønsker å kjøpe.- Dette skjer ofte, og har skjedd fortløpende i alle år også etter 2010. Dette er altså ikke nytt nå, og kunne like gjerne ha skjedd for eksempel i fjor, svarer Borg.Han mener dette igjen er grunnen til at kjøpere bør bruke fagfolk.- Da unngår man overraskelser, og kjøpere kan bli advart før de kjøper, slik tilfellet trolig er her, fortsetter Borg. Men etter denne dommen kan det ifølge megleren være at de som tidligere ville tatt sjansen på en ikke godkjent bolig nå er færre.- Dette fordi det er usikkert når og hvordan en godkjennelse evt. kan komme. Men boligen var altså ulovlig også tidligere. Det er en viktig forskjell, sier Borg.- Påvirker neppe etterspørselHan har liten tro på at dommen fra spansk høyesterett vil påvirke nordmenns etterspørsel etter Marbella-boliger, som for tiden er høy.- Dette påvirker neppe etterspørselen siden de fleste jo ikke kjøper i ulovlige anlegg/boliger. De fleste boliger har ferdigattest og er godkjent, der alt er bygget i tråd med loven og har blitt søkt om på ordinær måte, avslutter han overfor Hegnar.no.

Nyheter
Næringseiendom