Norsk eks-journalist solgte eiendom for 64 milliarder

De største dealmakerne innen næringseiendom har meglet flere titalls milliarder mer enn i fjor. Pangea Property Partners og tidligere journalist Bård Bjølgerud tar det desidert største kakestykket.

Næringseiendom

- Vi har 26 årsverk, og har vært involvert i 45 transaksjoner med en salgsverdi på 64 milliarder kroner totalt. 38 av dem har kommet fra det norske markedet, sier adm. direktør i Pangea Property Partners, Bård Bjølgerud, til Finansavisen.- Og da er dette inkludert alle ansatte som resepsjonist og renholdsarbeider, sier han.Pangea startet opp i 2009 og er blitt en ledende aktør innen rådgivning, corporate finance-oppdrag og kjøp og salg av nordisk næringseiendom. Bjølgerud har tidligere jobbet som journalist i Finansavisen.2,5 mrd. per hodeÅrets volum gir et snitt på 2,5 milliarder pr. hode, mer enn det dobbelte av året før, og en markedsandel i Norge på 35 prosent.Markedsandeler blant meglere er dog noe helt annet i normale termer ettersom totalmarkedet overstiger 100 prosent med god margin. Grunnen er at både kjøper og selger som regel har hver sin megler som rådgiver, ofte flere, noe som gjør at det blir mye dobbeltelling. I den største enkelttransaksjonen, salget av kjøpesenterkjeden Sektor Gruppen til finske Citycon for 12 milliarder kroner, var Pangea kjøpers rådgiver, mens Arctic Securities bisto selgerne - Johan Johansson, Varnerbrødrene og Petter A. Stordalen.Pangea er imidlertid langt fra alene om å ha opplevd kraftig vekst i år.Styreformann i Akershus Eiendom, Roar Sandnes, kan notere seg at transaksjonsvolumet dro seg opp 50 prosent i fjor til 15 milliarder kroner.- Det var et godt år, det gir samme omsetning for oss som vi hadde i 2007. Året etter kom finanskrisen, men det er ingenting som tyder på at det skal skje i år, sier han til Finansavisen.Også for DNB har 2015 vært et meget sterkt år.- Vi har vært involvert i mange transaksjoner der utenlandske investorer har vært med budrundene, men der kjøperen til slutt ble norsk, sier direktør for analyse & verdivurdering i DNB Næringsmegling, Gunnar Selbyg.- De største var DNBs kontorbygg i Bjørvika og DNB-bygget i Solheimsviken i Bergen som vi solgte for G. C. Rieber Eiendom, sier han til Finansavisen.Les mer i mandagens utgave av Finansavisen!