Fengsel ble til gjestegård - ber om 9,7 millioner kroner

Valdres Gjestegard er til salgs. - Alle vet hvor dette er, sier megler.

- Jeg har tidligere solgt både skoler, barnehager og forsamlingslokaler, men ikke et fengsel, sier Hans Christian Gjestvang til Hegnar.no.Partneren og megleren i Gjestvang & Partners la sist fredag Valdres Gjestegard ut for salg. Eiendommen ble bygget som fengsel i 1861, og ble drevet som et fengsel i nesten 100 år, helt frem til 1957.Stedet ble kort tid etter overtatt av private, og har siden vært drevet som pensjonat.Dagens eier er den tredje i rekken, og vedkommende har drevet gjestegården siden 1998.Prisantydningen er satt til 9,7 millioner kroner, 300.000 kroner under takst.- En annerledes eiendomHvordan prise en slik eiendom?- Godt spørsmål. Det er jo en litt annerledes eiendom. Men vi har priset litt ut fra beliggenheten, tomtestørrelsen og hva som er gjort der. Eiendommen har blant annet et veldig oppgradert teknisk anlegg, forklarer Gjestvang.Artikkelen fortsetter under bildet.

 Selger har ifølge annonsen investert store summer i en betydelige renovering og oppgradering, sånn at bygningen i dag fremstår som godt vedlikeholdt og i god stand.- Den kan ved enkle midler holdes i hevd og benyttes videre, uten påkostninger av betydning, sier megleren. Renoveringen gikk blant annet ut på å etablere bad inn i hvert rom, bygge to separate leiligheter, samt å bygge til en del i 1. etasje i forbindelse med driften av spisestedet.Artikkelen fortsetter under bildet.
 Rettssal ble selskapslokaleEiendommen omfatter 1.276 kvadratmeter bruksareal, fordelt på tre etasjer pluss kjeller og loft.Driften av gjestegården baserer seg på servering av forbipasserende, i tillegg til overnatting som er tilgjengelig gjennom 12 utleierom, alle med dusj og toalett. Videre finnes en utleieleilighet med tre soverom i 2. etasje, og ytterligere en vaktleilighet på loftet. Den gamle rettssalen i 2. etasje benyttes som selskapslokale, og er ført tilbake til sitt opprinnelige utseende. En bar følger også med til selskapsformål.Artikkelen fortsetter under bildet.
 Kjelleren er innredet til restaurant, med sittebåser i de gamle fangehullene.- Dette gir eiendommen et rustikt preg, og en flott atmosfære med historisk sus, sier Gjestvang.Megleren kan melde om tre interessenter, og har sendt ut over 40 salgsoppgaver, til både lokale og «utenbys» - til og med én fra Nederland.Foreløpig er ingen visninger avtalt.Artikkelen fortsetter under bildet.
 - Dette er ingen 8 til 4-jobbHvem er interessentene til en slik eiendom?- Først og fremst privatpersoner som ønsker å drive et sånt sted. Her slipper de å starte helt fra bunnen, og har inntekter fra dag én. Stedet kan brukes til kurs/konferanser - og asylmottak, for den saks skyld.
- Vi snakker om et kjent sted i Valdres, og ligger helt inn mot veien til Beitostølen. Alle vet hvor dette er, og mange som er på farten tar søndagsmiddagen her, forteller Gjestvang.På spørsmål fra Hegnar.no svarer megleren at dagens eier selger av helsemessige årsaker.- Kjøperen må være forberedt på at driften av en sånn eiendom ikke er en 8 til 4-jobb. Det blir en livsstil, fortsetter megleren.Hva vil du fremheve ved eiendommen?- Særpreget. Byggets historie gjenspeiles i flere av rommene. Tomten på 13,5 mål gir muligheter for videre utvikling, og i tillegg er beliggenheten fin, med mye forbipasserende trafikk og kort vei til både Valdres Alpinsenter, golfbane og som sagt Beitostølen, fremholder Gjestvang (bildet).- Får goodwillen på kjøpetHva slags tidshorisont har selgeren?- Selger har god tid, og om salget skjer i vinter, i vår eller i sommer er ikke veldig avgjørende. Vi har likevel et håp om å lande salget i løpet av 1. kvartal, svarer megleren.På spørsmålet om dagens eier ikke selger før 9,7 millioner kroner ligger på bordet, synes han det blir lettere å si noe om når et konkret bud foreligger.Artikkelen fortsetter under bildet.
 Du skriver i annonsen at stedet kan selges med goodwill. Hva legger du i det?- Hvis en kjøper vil fortsette med samme type drift, får hun eller han goodwillen nåværende eier har bygget opp over tid. «Fengselet» er et kjent sted, og mange vet hva de får, enten de spiser der eller legger et arrangement dit, forklarer Gjestvang.Og nå som vinteren har satt seg og aktiviteten på fjellet har økt, synes heller ikke timingen for et salg å være den verste.- Belegget på overnattingen er bra, og butikken går godt rundt. Dagens eiere har levd av dette siden 1998, avslutter Gjestvang overfor Hegnar.no.