<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Eiendomsbransjen ber Jensen lempe på bank-krav

Finansminister Siv Jensen (Frp) bør gå tilbake på kravet til bankene om å bygge opp enda mer kapital, mener Eiendom Norge.

Publisert 3. feb. 2016
Oppdatert 3. feb. 2016
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
+ mer
lead

Oljetørke, stigende ledighet og fallende boligpriser i deler av landet får eiendomsmeglernes bransjeforening Eiendom Norge til å slå alarm.– Finansminister Siv Jensen (Frp) sitter på toppen. I fjor sommer ga hun beskjed om at bankene skal bygge opp ytterligere kapital. Jeg tror ikke dette er det riktige tidspunktet å stramme inn på, sier styreleder Leif J. Laugen til NTB.Strammer inn– Den løpende risikovurderingen i bankene, peker nå nedover. Et krav om økt egenkapital legger ytterligere stein til byrden for bankene, sier han.Laugens resonnement er følgende:– Negativ prisutvikling i deler av landet gjør at bankene strammer inn på utlån. Med økt kapitalkrav blir de nødt til å bremse opp ytterligere. Dette kommer som en forsterkende negativ effekt, i en fase der vi heller trenger motkrefter mot en prisnedgang.Bransjeforeningen fortalte onsdag at boligprisene økte med 3,1 prosent fra desember til januar. Det gir en årsvekst på 5,2 prosent.Dette karakteriseres som en normal utvikling. Samtidig sank antall solgte boliger med hele 13,3 prosent fra januar i fjor.Styre via speiletLaugen oppfordrer Jensen til å lytte mer til Norges Bank enn til Finanstilsynet.– Norges Bank er fremoverskuende, med rentekutt eller varsel om kutt. Finanstilsynet, som passer på bankene, er opptatt av kredittveksten. Problemet er at du ser først om det har gått nedover når det har gått noen måneder. Det blir som å styre en bil ved å se gjennom bakspeilet. Det er en betydelig risiko, sier styrelederen.Han legger til at Norge ligger «svært godt an» sammenlignet med resten av Europa, og sier at ingen vil kritisere oss dersom vi nå velger å ta en pause fremfor å kreve ytterligere oppbygging av kapital i bankene. (©NTB)