Små leiligheter går for ekstreme priser

Megler er svært overrasket etter grensesprengende budrunder. - Helt spinnvilt, sier han til Hegnar.no.

Vi snakker med en del meglere, og alle tegner bildet av et Oslo-marked med altfor få boliger til salgs.Det betyr mye oppmerksomhet for objektene som faktisk legges ut, og prisutslagene kan bli ekstreme.Daglig leder og partner Thomas Wahl ved Aktiv-kontoret på Grünerløkka/Torshov har et par eksempler å komme med.Denne uken solgte han en 2-romsleilighet i Agathe Grøndahls gate, taksert og priset til 2,89 millioner kroner.Artikkelen fortsetter under bildet.

- Nå begynner det å bli usuntDa støvet hadde lagt seg etter budrunden, satt Wahl igjen med en salgssum på hele 3,6 millioner kroner, altså drøye 700.000 over prisantydning og takst.Inklusive fellesgjelden på 154.000 kroner tilsvarer salgssummen over 87.300 kroner for hver av de 43 kvadratmeterne P-rom.- Nå begynner markedet å bli ordentlig usunt, sier Wahl til Hegnar.no.Han viser til at gjennomsnittsprisen i bydel Sagene per i dag ligger på 57-58.000 kroner per kvadratmeter.- Vi har selvsagt engangstilfeller både under og over dette, men 30.000 kroner over er mye. Og dette skjer etter at vi har gått ut med en såpass høy takst som 70.000 kroner per kvadratmeter, nettopp fordi vi ville virke litt redelige i forhold til markedet.- Vi gjør det absolutt stikk motsatte av å sette en lokkepris, men selv da blir vi altså tatt på sengen så til de grader, fortsetter Wahl.Artikkelen fortsetter under bildet.
102.500 per kvm - i Uelands gateMegleren beskriver i annonsen leiligheten som en «særdeles lekker og klassisk 2-roms med beste beliggenhet», med «utsikt rett i parken» - det vil si Torshovparken. I en gjennomgående modernisering og ombygging i 2012 ble både kjøkkenet og badet tatt, og overflatene ble tatt så sent som nå i februar.- Leiligheten er pen og særegen, men har for eksempel ikke balkong, sier Wahl.- Det er som jeg alltid sier. Dette er ikke rakettforskning. Tilbud og etterspørsel gjelder, og det lave utbudet vi ser betyr høytid for selgerne. Tipset til selgere blir altså å få opp farten, mens kjøperne bør ha is i magen og roe seg ned noen måneder frem til markedet har balansert seg mer, fortsetter han.Den daglige lederen trekker også frem en leilighet hans bror og partner Christian Wahl på samme kontor solgte i Uelands gate for et par uker siden, i en 100 gammel bygård nedenfor Alexander Kiellands plass. - Salgssummen for de 24 kvadratmeterne endte på 2,46 millioner kroner, eller 102.500 kroner per kvadratmeter. Og dette var altså i Uelands gate, ikke på Vestkanttorget eller Tjuvholmen. Og selv om det er renovert, snakker vi ikke nybygg heller. Det er helt spinnvilt, sier Wahl.Artikkelen fortsetter under bildet.
- Mange fedre med pengerHva er det som skjer?- Hovedårsaken til at det gikk som det gikk i Agathe Grøndahls gate var fedre med penger. Mange fedre med penger, sier megleren.Er det uheldig at foreldre presser opp prisen på typiske objekter for førstegangskjøpere?- På mange måter kan du si det. De litt forsmådde unge menneskene har ikke en sjanse i havet til å konkurrere på like vilkår. Som sagt gikk vi ut med en høy prisantydning, men første bud som kom inn lå mer enn 300.000 kroner over denne igjen. Det er helt spesielt, svarer Wahl.- Utviklingen er slett ikke sunn for oss meglere heller. Vi vil ha et balansert marked vi kan leve trygt med i år etter år fremover, føyer han til.Artikkelen fortsetter under bildet.
Frykter ikke korreksjonSamtidig er ikke Wahl redd for en korreksjon i hovedstadens boligpriser.- Vi mangler mye boliger. Selv etter bygging av rundt 3.000 boliger i Oslo i fjor, er underskuddet stort. Flere kommer inn enn dem som flytter ut, og flere vil bo sentralt. Nok en gang: Vi snakker ikke om rakettforskning. Dette ser ut til å være politisk villet, og nå må politikerne komme på banen og legge til rette for bygging av flere boliger, utfordrer han.Tilbake til Agathe Grøndahls gate sitter Aktiv-megleren igjen med en selger «som ikke har ord».- Kjøperne er også kjempefornøyd. Leiligheten er fin, og å sitte igjen på toppen etter en slik budrunde gir en god følelse. Det er mer hvordan man har kommet til målet her som vekker oppsikt. Jeg vil ikke bruke ordet desperasjon, men dette salget sier veldig mye om ubalansen vi har i markedet nå, avslutter Wahl overfor Hegnar.no.Alle bilder er fra Agathe Grøndahls gate, og gjengitt med tillatelse fra megler.