Trosser blytung krone - gir bånn gass for Spania-boliger

- Det er ikke logisk det som skjer, sier megler til Hegnar.no.

- Hadde du for to år siden fortalt meg om en euro i nesten 10 kroner og en oljepris i 30 dollar i 2016, ville jeg ha vurdert å finne noe annet å gjøre. Sånn sett er det ikke logisk det som nå skjer, sier Christoffer Borg til Hegnar.no.Spania-megleren og den daglige lederen i Borg & Partners merker også turbulensen i norsk økonomi på kroppen - men ikke på den måten en først skulle tro.- I januar har det alltid vært helt stille i tidligere år, men i år var det bånn gass fra første mandag etter nyttår. I løpet av måneden solgte vi flere eiendommer i høy prisklasse, det vil si fra 10 millioner kroner og oppover, sier Borg.- Vi har også hatt flere norske investorer på visninger. Disse ser etter å kjøpe hele leilighetsblokker og lignende, mer for utleie og/eller videresalg stykkevis, legger han til. - Kok fra første stund I disse dager selger han på nabotomten til La Finca-prosjektet vi først omtalte i fjor, La Finca de Marbella II. Nordmenns appetitt på moderne, spanske luksusvillaer synes ustoppelig.- Responsen har vært helt enorm. Jeg har aldri opplevd slik respons på annonsering - noen gang. Det kokte fra første stund, og førstemann reserverte tidlig på første dag. Bare den første uken fikk vi inn flere reservasjoner. Henvendelsene er godt spredt geografisk, fra både Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, sier megleren.Artikkelen fortsetter under bildet.

La Finca de Marbella II teller 34 villaer med 200-250 kvadratmeter boareal og åpne terrasser på ca. 120 kvadratmeter. Hver villa følger med svømmebasseng og privat tomt. Vi snakker om et fullservice anlegg med 24 timers vakthold med bom, vaktmestertjenester og «club house» med spa og gym eksklusivt for beboerne.Kjøperne kan også velge mellom to ulike stilarter.Prisene spenner fra 795.000 (kun to villaer) til 1,5 millioner euro for de største, mens de fleste ligger mellom én og 1,3 millioner euro.- Forskjellen på La Finca I og II er antall soverom. Mot 3-4 soverom kan kjøperne nå få velge opptil fem soverom, skyter Borg inn.Artikkelen fortsetter under bildet.
Nordmenn først i køenByggingen skal etter planen starte høsten 2016, og Borg anslår innflytting på senhøsten 2017 for de første kjøperne.- Utbygger har faktisk ikke lansert La Finca II offentlig ennå, men ville først tilby en forhåndslansering mot norske kunder. Først senere denne måneden går utbygger bredt ut på det europeiske markedet, sier megleren.I tillegg til dem som har reservert, skal flere nedover for besiktigelse i løpet av de neste ukene.- Når det er sagt, blir det ikke bare nordmenn her, altså. I første fase var det ca. 20 prosent, og trolig blir det noe tilsvarende her. Det blir en god miks av nasjonaliteter, sier Borg.Artikkelen fortsetter under bildet.
Da den siste villaen i La Finca I ble solgt i august i fjor, hadde utbygger brukt ikke mer enn 8-9 måneder på å selge ut tre byggetrinn på i alt 43 villaer.- Dette er meget raskt til å være i denne prisklassen. Og jeg tror det vil gå enda raskere denne gang. På La Finca I hadde kjøperne bare en plan å forholde seg til. Når det nå står ferdige villaer der, ser kjøperne at prosjektet faktisk blir realisert, samt at de kan se og ta på en konkret villa. Det er en stor forskjell, sier Borg.
Trosser svakere kroneLa Finca-feltet ligger for øvrig øst for Marbella tettsted, rett ved populære Rio Real Golf Club.- Ved siden av villaenes moderne uttrykk, er nok beliggenheten den største triggeren. Det er ikke mange bra tomter igjen i Marbella, men denne har den rette helningen og utsikten, og gangavstanden til by og strand er kort. Ligger et anlegg langt fra alt, er det ingen som vil ha. Men når beliggenhet og alt annet stemmer - som her, går markedet som det suser, selv om kjøperne er veldig kresne, fortsetter megleren.Artikkelen fortsetter under bildet.
Og kjøpsinteressen blant pengesterke nordmenn oppstår altså i en tid med veldig svak krone. I skrivende stund står en euro i over 9,62 kroner.- Jeg trodde etterspørselen skulle få seg en knekk da eurokursen passerte 9,50, men det har ikke skjedd. Tvert om har vi nå faktisk høyere etterspørsel etter dyrere villaer enn da kronen var sterkere. Mange har heller ventet og sett om markedet bunner ut og bedrer seg før de kjøper, det er helt tydelig, forteller Borg.- Mange velger å finansiere i euro, slik at de heller kan veksle tilbake senere. Det tror jeg har en del å si, legger han til.Artikkelen fortsetter under bildet.
2015 ble nytt toppår?Borg kan fortelle om et marked der aktiviteten er stigende. Marbella kommune noterte seg i 2015 for det største salgsvolumet på ni år. 4.432 boliger ble omsatt i toppåret 2006.Spanske myndigheters tall for 4. kvartal 2015 er ikke klare ennå, men i de tre første kvartalene i fjor ble 3.326 boliger omsatt, opp (18,6 prosent) fra 2.803 boliger året før.Ser vi bare på 3. kvartal, steg antallet omsetninger fra 799 til 1.184 - det vil si 45 prosent.- Så selv om 2014 (da i alt 3.982 boliger ble omsatt) altså nesten var på nivå med 2006, og året med flest transaksjoner siden 2007, ligger 2015-omsetningen vesentlig høyere. Dette er faktisk litt oppsiktsvekkende, og sier mye om etterspørselen - store kjøpergrupper fra Europa er tilbake. Og 4. kvartal er normalt perioden med flest transaksjoner. Slo dette til i fjor, vil 2015 overgå toppåret 2006 med god margin, forklarer Borg.Artikkelen fortsetter under bildet.
Som et resultat av den stigende omsetningen har prisene begynt å krype oppover igjen. Men ifølge megleren er det et godt stykke igjen til forrige topp.- Grovt regnet har vi iallfall 20 prosent igjen, sett ut fra dagens gjennomsnittlige prisnivå i Marbella kommune. Men kvaliteten på eiendommer varierer stort innad i kommunen. Nybyggene som har kommet opp i 2014/15 har vært de første i Marbella på syv år, og suget etter moderne boliger er åpenbart stort.- Det skal ikke så mange gode kvartaler til før vi nærmer oss (en nominell) pristopp, forteller Borg.Artikkelen fortsetter under bildet.
Marbella en trygg havn?Kan det rett og slett være at nordmenn anser luksusboliger i Marbella som en slags trygg havn i disse tider?- Jeg har snakket med en del kjøpere om dette, og flere ser på Marbella som et trygt sted å investere. I Norge er vi kanskje på en topp, mens Marbella nettopp ser ut til å ha passert en bunn. Videre yter jo ikke bankene spesielt høye renter for tiden, og eiendom kan gi en grei verdistigning.- De fleste av våre kunder har investert primært for eget bruk, men det å få inntekter er også fristende for noen. Det er altfor få objekter av denne typen til leie her nede, og leieinntektene kan være vanvittig gode - det vil si opptil 60.000 norske kroner i uken for moderne villaer som dette, svarer Borg.Artikkelen fortsetter under bildet.
- Kjøperne bare vrimletMen det er ikke bare luksusprosjekter i den aller øverste prisklasse som selger bra blant nordmenn. I badebyen La Cala de Mijas, drøye 20 kilometer øst for Marbella, ble 90 nye leiligheter lansert i prosjektet Jardinana 8. oktober i fjor.- Byggingen har ikke begynt ennå, men alt ble så å si utsolgt i løpet av et par måneder - selv om prisene ble økt i tre faser. Kjøperne bare vrimlet fra første dag, og brorparten ble solgt på veldig kort tid, sier Borg.De 90 leilighetene utgjør alle tre faser i prosjektet, og byggingen starter nå i mars.Artikkelen fortsetter under bildet.
Prosjektet består av både leiligheter (med 2-4 soverom), penthouse-leiligheter (med 3-4 soverom) og rekkehus (alle med fire soverom). Prisene varierer fra 265.000 til 798.000 euro, men de fleste ligger mellom 300.000 og 500.000 euro.- Penthouse-leilighetene ble solgt med en gang, sier Borg til Hegnar.no.Komplekset vil ligge sydvestvendt, ti minutters gange fra stranden, og samtlige leiligheter vil få 30-70 kvadratmeter store terrasser, mange med panoramautsikt over havet. En del leiligheter (alle på toppen, på bakkeplan og noen til) kommer til å få private svømmebasseng.Kjøperne vil også kunne boltre seg i «flotte hager og fasiliteter», inkludert et oppvarmet flerbruksbasseng med strandområde, spa, barnebasseng med sklier, treningsområder og innebygd «grill and chill»-område.