- Det er litt roligere nå, men vi har hatt salg også etter kronefallet, sier Wenche Bautz, eiendomsmegler i franske Estate Services, til Finansavisen.Hun viser rundt i en 85 kvadratmeter stor treromsleilighet på Plage du Midi, rett ved Croisetten i Cannes, som er lagt ut i markedet med en prisantydning på 955.000 euro. For to år siden ville denne leiligheten kostet 7,93 millioner kroner, men med disse dagers kronekurs er prisen på 8,99 millioner kroner.Med prislappen på oppunder ni millioner norske kroner, har den tomme leiligheten, med en strålende utsikt ut mot Middelhavet, en kvadratmeterpris på drøyt 11.000 euro, rundt 105.000 kroner. Det er stivt i norsk målestokk; til sammenligning kostet en leilighet på Frogner 70.800 kroner pr. kvadratmeter i gjennomsnitt i februar.Skroter utenlandsdrømmenIfølge en undersøkelse fra Prognosesenteret har antall husholdninger som planlegger å kjøpe fritidsbolig i utlandet falt fra 60.000 til 20.000 på et halvt år.- Det er det kraftigste fallet vi har sett i denne undersøkelsen noen gang, forteller partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Finansavisen.I deres halvårlige undersøkelse som kartlegger nordmenns planer for fritidsboligkjøp i utlandet, er det skjedd store endringer det siste halve året. Undersøkelsen er blitt utført siden 1998.- I fjor høst synes jeg det var merkelig at vi ikke så et fall i interesse for boligkjøp i utlandet. Det som skjer nå er at man ser effekten av den økonomiske usikkerheten som sprer seg.- Det er nok mange av drømmerne som er falt fra. Kronekursen går feil vei, det er økt usikkerhet i norsk økonomi og verden generelt. Da blir eiendomstransaksjoner på steder man ikke er så kjent, litt mer skummelt, sier Øye til Finansavisen.
Han tror økt aktivitet i det norske hyttemarkedet også er en grunn til at flere nå snur ryggen til planene om boligkjøp i utlandet. her
- Det har eksplodert i fjellheimen. Og sjøhyttemeglerne melder om veldig økende interesse forut for sesongen som snart begynner. Det er nok noe av den samme kjøpergruppen som vurderer boligkjøp i utlandet og hyttekjøp ved sjøen.Finansavisen finner du !