Anbefaler aldri å selge før visning

Megler forteller om kjempebud og dårlige unnskyldninger.

Før helgen omtalte vi megler Hans Houeland i Houeland Ek og deres nye portal for boligsalg utenfor markedet.«Gråmarkedet» for boliger var også tema da Anders Langtind hos Privatmegleren Ullevål var gjest i HegnarTV i går.Se sendingen i opptak her.- Hvis du har mange interessenter på Nordberg, selger godt over takst og får på banen en ny boligeier som vil selge. Er det ikke da veldig lett for deg å selge, og slippe å ta den på markedet? spurte programleder Eline Hvamstad.- Jo, men jeg ville aldri ha anbefalt en av mine kunder å selge utenfor markedet. Har du noe å selge, ihvertfall i et marked hvor det er altfor lite til salgs, bør du fortelle alle at «her er den, kom og by», svarte Langtind.- Dårlige unnskyldningerPå spørsmål om han opplever mye «kupping» av budrunder og å bli nedringt av ivrige interessenter, kunne megleren bekrefte at «det skjedde senest i går» (altså søndag).Langtind fortalte videre om alle som vil ha private visninger. - Vi annonserer for salg, og får da inn telefoner med dårlige unnskyldninger, som for eksempel går ut på at på visningsdagen «skal jeg bort, og kan ikke komme. Kan jeg få se den på fredag i stedet?» Så hopper de gjerne over megler, og ringer direkte til selger, sa partneren.Han understreket at en megler får provisjonen sin, selv om salget skulle skje på denne måten.- Vi har jo gjort hele salgsjobben ellers, sa Langtind.286 bud på 52 boliger- Sett at noen ringer, og legger inn et bud som er for godt til å være sant, vil du ikke anbefale det? Hvor mye over må budet være for at du anbefaler kunden å ta det? spurte Hvamstad.- Det er alltid vanskelig å si at dette bør du takke nei til. Men vi har vært borti eksempler der folk har lagt på både én, to og tre millioner kroner ekstra for en enebolig, bare for å få den. Nå vet meglere hva alt selges for hele tiden, og i noen tilfeller vet du at det ligger en enorm sum på bordet, svarte megleren.Han trakk også frem prosjektavdelingen han deler kontor med på Ullevål.- Bare hittil i år har den solgt 350 prosjekterte boliger, altså boliger som da skal bygges. Og husk at det her er snakk om faste priser og «førstemann-til-mølla«-prinsippet. På det ene prosjektet, med 52 enheter, fikk vi inn hele 286 bud. Det sier noe om hvor stor etterspørselen er, sa Langtind.