- Utvilsomt lave renter som fyrer opp boligmarkedet

- Boligprisene stiger mer enn vi liker. Renten trumfer alt, sier meglersjef.

Næringseiendom

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem tidligere i dag viste at boligprisene steg 1,9 prosent i mars.Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene 1,2 prosent.Trendskifte eller et blaff?Dermed har boligprisene steget 5,6 prosent siden mars i fjor, sammenlignet med en årsvekst på mer beskjedne 4,4 prosent i februar.Antallet omsatte boliger kom inn på 6.473 omsatte boliger, over 25 prosent færre enn i mars 2015.Ifølge Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer har boligprisene nå brutt en flere måneders negativ trend.Likevel advarte han mot «en klar påskeeffekt», og manet til varsomhet i å konkludere bastant på bakgrunn av mars-tallene.- Salgsdagene var få, og vi snakker om kun én enkeltmåned. Vi bør se mars og april i sammenheng før vi konkluderer mer på om dette er et trendskifte eller et blaff, sa han på dagens presentasjon.Handelsbanken: Et blaffØkonomene i Handelsbanken Capital Markets har lenge pekt på de store svingningene i sesongjustert prisutvikling, og bemerker at tallene i mars og april er heftet med støy på grunn av påsken.De står på at mars-tallene var et blaff.- Den nedadgående trenden i årsveksten ser fortsatt overbevisende ut for oss, selv om den tok seg opp i mars, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i en «fast comment».Han ber også leserne merke seg at trenden er synlig i bortimot samtlige regioner i Norge, selv om spriket mellom Oslo og Rogaland øker.- Fremover venter vi at den nedadgående trenden i årsveksten fortsetter for boligprisene generelt. Men de nevnte regionale forskjellene vil trolig bli enda tydeligere, fortsetter seniorøkonomen. - Voldsomt sterke tallDaglig leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving, har lenge bekymret seg for effekten lave renter har på deler av boligmarkedet.Den bekymringen er ikke svekket etter dagens rapport.- Selv om vi korrigerer for påske og lave volumer, var dette litt overraskende og voldsomt sterke tall. De bekrefter noe vi har sett lenge; at vi har et veldig rentedrevet marked, særlig på det sentrale Østlandet, der kjøpekraften er høy og konkurransen sterk om relativt få objekter, sier Geving til Hegnar.no.- I tillegg er tiltroen blant kjøperne sterk, både til egen økonomi og boligmarkedet. Vi må si at boligprisene her stiger raskere enn vi liker, fortsetter han. Geving lar seg oppmuntre over det han håper er en utflating og stabilisering i Stavanger-området, der prisene steg litt i mars, samtidig som tilbudssiden faller forsiktig.- Dette markedet har gått fra veldig høye til mer normale omsetningsvolumer, og selgere og kjøpere ser ut til å tilpasse seg de nye prisnivåene. Men omsetningstiden er lang, og det er ikke akkurat noen bonanza. Dog kan markedet se ut til å stabilisere seg noe raskere enn man kunne frykte, fortsetter NEF-sjefen (bildet).

Foto: Iván Kverme/Finansavisen.- Lave renter trumfer altDere har lenge snakket om at rentemedisinen ville gi kraftige bivirkninger i boligmarkedet. Er det dette vi ser nå?- Etter de moderate februar-tallene, tolket mange det som et tegn på at markedet kjøler seg ned litt. De signalene har ikke vi sett like tydelig. Landsgjennomsnittet er preget av store, regionale variasjoner der Østlandet trekker snittet opp, deler av Vestlandet og Sørlandet trekker ned, mens deler av Midt-Norge og Nord-Norge har utviklet seg ganske moderat, svarer Geving.Derfor må man ifølge NEF-sjefen se på de regionale forskjellene.- Oslo er det raskest voksende hovedstadsregionen i Europa, og det bygges altfor lite til å møte etterspørselen. At det ligger drøyt 1.000 boliger ute i Oslo og rundt 700 i Stavanger sier det meste, føyer han til.Stadig lavere renter og lett tilgjengelige boliglån fyrer ifølge Geving opp deler av markedet - «uten tvil».- Renten trumfer alt, frem til vi evt. får en sterk økning i ledigheten, men i Oslo har vi ikke fått den effekten ennå, fortsetter Geving.NEF-sjefen påpeker også at «det veldig gode hyttemarkedet» i stor grad er rentedrevet.- Videre er gjeldsutviklingen en bekymring. Total gjeldsbelastning for norske husholdninger har mer enn doblet seg på ti år, fra 1.400 milliarder i 2006 til oppunder 3.000 milliarder kroner nå. Effekten har vært at boligprisene har økt omtrent like raskt som gjelden.- Og gjeldsveksten fortsetter på et tidspunkt det er gratis å låne penger. Vi får bare krysse fingrene og håpe at renten ikke stiger mye med det første, sier Geving.Les også: Frykter boligprissjokk: - Tror det blir ny boom i markedet- Små leiligheter mest utsattBør flere binde renten?- Et alminnelig råd er jo at de som er veldig usikre på sin økonomiske fremtid bør binde iallfall deler av lånet, ettersom flytende rente har vist seg billigst over tid. Men unge som kjøper seg en liten og høyt priset leilighet i Oslo, kanskje for opp mot 100.000 kroner kvadratmeteren, bør tenke på at jo raskere prisene vokser, desto raskere kommer de ned igjen hvis det snur, svarer Geving.- Og snur det, vil mange bli tvunget til å selge, og vi vil gå inn i en utfordrende periode. Slik sett er små leiligheter mer utsatt enn de større objektene, og de som har lån til pipa bør vurdere fastrenten som en buffer, legger han til.NEF-sjefen kan ikke se at det kraftige prishoppet i mars er noe trendskifte. - Vi kan iallfall ikke se et slikt skifte. At årsveksten har falt på landsbasis siden midten av fjoråret er egentlig relativt normalt. Det som drar snittet ned, er de enorme regionale forskjellene.- Utfordringen er at vi ser to typer ubalanse: i Oslo drives prisene oppover av for få boliger og sterk privatøkonomi, mens det i Stavanger lenge har vært omvendt, inntil vi nå ser forsiktige tegn til en utflating, avslutter Geving overfor Hegnar.no.

nef
carl o. geving
boligprisene
boligmarkedet
rente
fastrente
Nyheter
Næringseiendom