Selger kremtomt uten budrunde

NRK vil selge fire mål strandtomt i Kristiansand sentrum, og har plukket ut ett selskap som får lov til å kjøpe, uten budrunde og til en pris flere oppfatter som lav.

NRK-flagg - Foto: Scanpix
Næringseiendom

- Vi har gitt beskjed og sendt melding om at vi er interesserte i å gi tilbud på eiendommen. Vi ønsker grunnlaget våre konkurrenter har hatt for å gi sitt bud, sier Jørgen Reme til Finansavisen.Han er bestyrtet etter at NRK har valgt å gå til en interessent når de har valgt å selge lokalene distriktskontoret i Kristiansand sitter i. Eiendommen har 4 mål tomt på Tangen, en av byens beste beliggenheter nede ved sjøkanten. I dagens boligmarked er den intuitive tanken at dette kan være interessant for lokale, regionale og nasjonale utbyggere og entreprenørselskaper, men NRKs lokale eiendomsavdeling valgte likevel kun å tilby Tangen Kristiansand AS mulighet til å kjøpe eiendommen.Reme har bygget flere store boligprosjekter i Kristiansand og ønsker sammen med Veidekke å kunne delta i konkurransen om å bygge på NRK-tomten på Tangen.Bernander i styreEierne i Tangen Kristiansand AS er Sørlandets største entreprenørselskap, Kruse Smith (33 prosent), Emer Entreprenør – en annen del av Reme-familien (24 prosent), og flere lokale investorer, skriver Finansavisen.Det litt spesielle er at eks-NRK-sjef John G. Bernander er styremedlem i Kruse Smith.Ikke bare reagerer Jørgen Reme på at kun Kristiansand Tangen får muligheten til å by, også prisen på 80 millioner er det flere enn ham som stusser på.- Jeg kan ikke si om det er billig eller dyrt uten å ha sett underlaget, men til sammenligning kjøpte jeg en tomt av kommunen med et utbyggingspotensial på 32 leiligheter for 38-39 millioner kroner for et par år siden. Den lå ikke langt fra NRK-bygget, var en fin tomt, og ble god forretning for oss. På Tangen er det lagt opp til å kunne bygge rundt 200 leiligheter, og da virker en gjennomsnittlig tomtebelastning på 400.000 kroner pr. leilighet ganske lavt, sier Reme til Finansavisen.Utsatt behandlingFædrelandsvennen kunne i slutten av april melde at NRK-styret hadde hatt saken opp til behandling, og skulle ta stilling til om den lokale organisasjonen skulle kunne gå videre med salget eller ei. På grunn av tidsnød ble saken skjøvet til neste styremøte.- Vi som offentlig aktør er underlagt ESAs regelverk rundt avhending av eiendeler, og det kan skje enten som en åpen prosess eller direktesalg. Vi har fått råd og gjort våre vurderinger, og kommet frem til at et direktesalg er mest fornuftig, sier økonomidirektør i NRK, Jon Espen Lohne, til Finansavisen.Han sier at prisforventningene reduseres ved at Tangen Kristiansand leier noen lokaler til blant annet tekniske anlegg i dag, og at siden de sitter nærmest i dag, vil kunne betale mest.- Hvor stor ulempe vil det være for andre kjøpergrupper at Tangen Kristiansand leier der?- De verdivurderinger vi har fått, tilsier at et salg i det åpne markedet vil gi vesentlig lavere pris enn de 80 millionene, og vi har ikke fått indikasjoner på det motsatte etter at salget ble kjent gjennom media, sier Lohne til Finansavisen.- Bernander sitter som styremedlem i et av eierselskapene i Tangen Kristiansand. Hvilke vurderinger har dere gjort rundt det?- Bernander har ikke vært del i forhandlingene, det er ti år siden han sluttet i NRK, har vært i NHO i mellomtiden og har ingen formelle posisjoner i kjøperselskapet, så det har ikke vært del av beslutningsgrunnlaget.Finansavisen finner du her!

nrk
kristiansand
eiendomssalg
Nyheter
Næringseiendom