Boligprisene: - Norges Bank ligger an til å bomme grovt - igjen

Sjeføkonom tror Øystein Olsen er reddere nå.

norges bank
Næringseiendom

Boligprisstatistikk Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi la frem i dag viste at boligprisene steg 0,2 prosent i juli.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 1,0 prosent.Dette var femte måned på rad med sterk, sesongjustert vekst.Årsveksten på landsbasis er 8,8 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 8,8 prosent høyere enn i juli 2015.- Vendepunkt i marsDette er et ytterligere løft fra juni, da årsveksten kom inn på 7,3 prosent.Sjeføkonom Kari Due-Andresen registrerer at særlig Oslo-regionen bidro til å blåse opp boligprisveksten.- Men årsveksten steg i samtlige fylker, og generelt sett har årsveksten i boligprisene steg over hele linjen så langt i år - selv om de regionale forskjellene fortsatt er betydelige. Vendepunktet i boligmarkedet kom i mars i år. Frem til da hadde årsveksten viste en nedadgående trend siden januar 2015, skriver hun i en såkalt «fast comment».- I Oslo hadde prisveksten trendet nedover siden august 2015, før det også der snudde i mars i år, legger hun til. - Bommet grovt i vårDue-Andresen peker videre på at boligprisveksten på landsbasis fortsetter å overgå Norges Banks estimater.- Husk at Norges Bank bommet med 0,5 prosentpoeng måneden før. For å balansere ut denne feilen, burde boligprisene ha moderert seg til 0,3-0,4 prosent månedsvekst (sesongjustert) gjennom juli-september, og rundt regnet 0,4-0,5 prosent gjennom oktober-desember. Juli-tallene, derimot, forteller historien om et sterkere underliggende momentum, skriver sjeføkonomen videre.Igjen minner hun om at Norges Bank bommet på boligprisene med mange prosentpoeng i runden som ledet frem til rentemøtet i juni.- Nå er det utsikter til en ny, betydelig bommert. På den annen side har husholdningenes gjeldsvekst så langt vært på linje med Norges Banks forventninger. Men hvis vi skal pirke, der underliggende momentum ut til å være noe svakere; den annualiserte raten er fortsatt under veksten på årsbasis, noe som isolert sett peker mot en ytterligere nedadgående trend i husholdningenes gjeldsvekst, fortsetter sjeføkonomen.- Men vi har få observasjoner for gjeldsvekst, og advarer derfor mot å ta forhastede konklusjoner. Norges Banks utlånsundersøkelse har også pekt mot økt låneetterspørsel blant husholdningene. Basert på det vi nå vet, er frykten for fornyet finansiell ustabilitet trolig økende hos Norges Bank, avslutter Due-Andresen.

bolig
boligprisene
norges bank
handelsbanken
kari due-andresen
Nyheter
Næringseiendom