- Det er ett overordnet forhold som styrer boligbyggingen

Sjeføkonom Roger Bjørnstad mener banker og utbyggere har skylden for den lave boligbyggingen.

Roger Bjørnstad. Foto: Finansavisen.

Sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, Roger Bjørnstad, mener langt flere enn politikere og byggetaten må ta ansvar for at boligbyggingen ikke er høy nok, skriver Dagens Næringsliv.Han tror bankenes skarpe krav for å gi finansiering har bremset boligutbyggingen de siste årene, i tillegg til at han mener de største utbyggerne godt kunne ha startet planlegging av flere prosjekter parallelt.- Det er ett overordnet forhold som styrer boligbyggingen på kort sikt: Utbyggerne får ikke lov av sine banker til å starte bygging før 50–70 prosent av boligene i et prosjekt er solgt. Boligprisfallet i 2013 stoppet nyboligsalget. Senere har salget nådd rekordhøye nivåer. Men det har likevel tatt tid før byggeprosjekter fikk klarsignal. Det er årsaken til lav ferdigstilling i 2015, sier Bjørnstad til avisen.Leder for bransjeområdet eiendom og entreprenør i DNB, Olav Løvstad, er helt uenig i kritikken.- Forhåndssalgskravet fra oss som bank har vært uendret de siste 15–20 årene. Bankenes krav til salg er veldig parallelle med utbyggernes egne interne krav, sier han til avisen.Også Obos-sjef Daniel Siraj er kritisk.- Vi er aktive i alle faser på vei mot bygging parallelt. Vi har til og med lagt ut for salg før vi har fått rammetillatelse til å bygge. Det skal ikke stå på oss, det er ikke vi som sørger for forsinkelser, sier han til DN.