Nyboligsalget faller kraftig

Nyboligsalget falt kraftig i sommerferien, og i hovedstaden er lageret i ferd med å tømmes. Salget er imidlertid likevel kraftig opp sammenlignet med samme periode i fjor.

Eivind Yggeseth

Det har de siste to månedene (juni til august) blitt solgt 3.087 nye boliger i Norge, viser en ny rapport om nyboligsalget i Norge (Econ Nye Boliger) fra Samfunnsøkonomisk Analyse.Det er 36 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode før sommerferien, men 47 prosent flere enn i samme periode i fjor."Beholdningen av ledige boliger på Østlandet synker. I Oslo er det rift om nyboligene og lageret er i ferd med å tømmes", heter det i rapporten.Stillstand i vestDe regionale forskjellene er stadig store.Østlandet hadde klart høyest salgstakt med 28 prosent, foran Nord-Norge på 23 prosent og Midt-Norge på 20 prosent.Vestlandet og Sørlandet lå lavest med en salgstakt på 12 prosent.I Stavanger var salgstakten kun 5 prosent, mot 50 prosent i Oslo.Salgstakten tilsvarer nyboligsalget siste to måneder i prosent av antall til salgs (som er antallet usolgte for to måneder siden + antallet nye boliger som har blitt lagt ut for salg siden da).Klart dyrest i OsloStatistikken omfatter 39.223 boliger fordelt på 1.554 prosjekter. I august var 11.883 av disse usolgte.Beholdningen av usolgte boliger har falt med 698 siden juni.Kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er i snitt 47.500 kroner.Oslo ligger høyest med 68.400 kroner, mens Stavanger er nærmest med 55.800 kroner.I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene drøyt 53.000 kroner.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker