Under et foredrag på et arrangement hos finansselskapet OpusCapitas torsdag, sa han at tiden for å stadig hente ut mer penger fra oljefondet snart bør være over.– Om en valgperiode til er det eventyret kanskje over – der man bare kunne øke oljepengebruken uten å trekke på selve hovedstolen i oljefondet – selve den oppsparte kapitalen. Det vil være et kritisk punkt, sa han ifølge Dagens Næringsliv.Han trakk opp dilemmaene politikerne vil få i årene som kommer.– Skal regjeringen finne på nye ting, øke forsvarsutgiftene eller øke innsatsen på veier eller jernbane, så må de altså trekke på oljefondet eller kutte i andre typer utgifter. Og det vil bli bare verre og verre i årene fremover, sa Gjedrem.Han viste til de kraftige pensjonsutgiftene som kommer, og sa at Norge vil trenge et ekspansivt næringsliv, gode markeder, god omstillingsevne og et lavere kostnadsnivå for at det skal gå i hop.– Så får vi håpe at ikke vi ender opp med at statsmyndighetene knuser gullkalven, som er oljefondet – vår viktigste næring målt i verdiskaping, sa Gjedrem. (©NTB)Samtidig påpeker han overfor DN at dagens prisvekst i boligmarkedet ikke er bærekraftig.- Prisene skal ikke øke med 10-15 prosent når inntektene vokser med én, to eller tre prosent. Det er helt sikkert. Akkurat den veksten vil punktere. Spørsmålet er om det vil skje med en utflating eller ved et brått fall, sier han.