KjøpLogg inn

Terje Tinholt tror boligprisene i Oslo kan stige 35 - 38 prosent

I april 2014 spådde eiendomsmegler Terje Tinholt at det kunne komme en ny boom i boligprisene i 2016 og 2017. Nå setter han tall på det?

Publisert 6. sep. 2016 kl. 11.31
Oppdatert 10. jan. 2020 klokken 11.36
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 512 ord
Eivind Yggeseth

- Boligmarkedet vil stige sakte, men sikkert, med rundt tre til fire prosent i år. Neste år tror jeg det blir litt høyere, uttalte eiendomsmegler Terje Tinholt i Nordvik & Partners i et intervju i Kapital i april 2014.

- I 2016 og 2017 kan det komme en ny boom hvis det ikke settes i gang mer nybygging, spådde Tinholt da, og mente boligmarkedet i Norge var sundt og sterkt.

- Dette var «spot on» og vi er midt oppe i det nå. Hvor mye kan boligprisene stige i 2016 og 2017 hvis du slår de to årene sammen?

- Ja, det slo til som jeg beregnet, og vel så det. Veksten er kraftigere enn ventet i coctailkombinasjonen; for lav utbygging der folk vil bo, lav rente og et etterslep på valg av ny bolig da 2013 ble et år da mange «eksperter» tutet ørene våre fulle med et boligprisfall på 30-40 prosent, sier han til Hegnar.no.

For 2016 og 2017 tror han nå at boligprisene i Norge vil stige med 18 - 20 prosent. I Oslo tror han boligprisene kan stige med 35 - 38 prosent, om vi slår de to årene sammen.

- Kan det fortsette i 2018 også?

- Etter mine enkle analyser vil markedet flate ut i 2018, da alt ikke går inn i himmelen, og markedet tar en pust i bakken, som normalt er etter høy vekst. Men trolig bare en mindre justering – litt mer opp i 2019 (2 - 3 prosent) og en normal vekst (5 - 6 prosent) i 2020 til 2023. Etter dette kan det bli mindre stigning på landsbasis. Jeg antar da at nybyginng er i balanse med markedet, sier Tinholt til Hegnar.no.

- Kort fortalt .. jeg tror vi seiler inn på stranden litt våte, men glade, legger han til.

Her var Terje Tinholt gjest i HegnarTV 15. august

- Ser du noe som kan bremse boligprisutviklingen?

- Tross økte priser vil det etter min mening ikke være behov for myndigheten å gjøre tiltak, da markedet etter hvert justere seg selv. Vi har klart oss, som jeg antok, bedre enn ventet med lav oljepris, da den lave kronekursen har bidratt mer enn antatt til eksport og konkurranseutsatt industri. Vi lever jo i et fantastisk land for omstilling, sier han.

- Utbygger/myndigheter må bare ALDRI gå vekk fra minimum 50-60 prosent forhåndssalg i større prosjekter. Dersom det skjer, vil vi få et nytt Spania, Danmark og Irland, sier han, men legger raskt til at han ikke tror det kommer til å skje.

Det som i tillegg kan bremse boligprisene er ifølge Tinholt:

1. Reduksjon i skattefradrag (virker maks i 2 år). Ny prisvekst kommer etter hvert som markedet har tilpasset seg.

2. Det bygges mer enn hva markedet vil absorbere.

3. Kraftig nedkjøling i utenlandsøkonomien.

4. Uforutsette store endringer i norsk politikk (feil regjering).

Les også: Det er tilbudssiden som gjelder, stupid

Les også: - Boligboblen finnes ikke

19. februar 2011 hadde Trygve Hegnar følgende anbefaling på forsiden av Finansavisen - Løp og kjøp bolig.

Året etter, 23. juni 2012, mente Hegnar på lederplass i Finansavisen at det ikke lenger var tilstrekkelig å løpe og kjøpe bolig. 

Anbefalingen da var - Spurt og kjøp bolig.