Knallsalg av nye boliger

Salgstakten i Oslo er hele 58 prosent.

Eivind Yggeseth

Samfunnsøkonomisk Analyse har i dag sluppet en ny rapport om nyboligsalget i Norge (Econ Nye Boliger).Denne viser at det i de siste to månedene (august-oktober) har blitt solgt 3.677 nye boliger i Norge, 29 prosent flere enn i samme periode i fjor, og 19 prosent flere enn forrige tomånedersperiode.Høyere salg i vestMen de regionale forskjellene er stadig store.Salget på Østlandet utgjorde 37 prosent av boligene som var til salgs. Nord-Norge og Sørlandet hadde en salgstakt på hhv. 22 og 18 prosent, mens Vestlandet og Midt-Norge lå lavest, begge med en salgstakt på 17 prosent.På fylkesbasis var salgstakten høyest i Oslo, med 58 prosent.Møre og Romsdal og Finnmark hadde den laveste salgstakten, begge med åtte prosent.Salgstakten tilsvarer nyboligsalget siste to måneder i prosent av antall til salgs (som er antallet usolgte for to måneder siden + antallet nye boliger som har blitt lagt ut for salg siden da).Klart dyrest i OsloStatistikken omfatter 37.693 boliger fordelt på 1.493 prosjekter. I oktober var 10.715 av disse usolgte.Beholdningen av usolgte boliger har dermed falt med 1.168 siden august.Kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er i snitt 47.700 kroner.Oslo ligger høyest med 70.400 kroner, mens Stavanger kommer nærmest med 56.300 kroner.I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene rundt 53.000 kroner.