Spår boligprisene opp ytterligere 25 prosent

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er skråsikker på fortsatt boligprisvekst de kommende årene.

Roger Bjørnstad. Foto: Finansavisen.

Boligprisveksten i Oslo skal fortsette rett til værs. Selv det trøstesløse bolig­markedet i Stavanger får ifølge ferske prognoser prisoppgang fra neste år, skriver Dagens Næringsliv.- Til tross for moderat inntektsvekst, vil husholdningene drive boligprisene videre opp. Lave renter, gunstig skatt og lav boligbygging i særlig Oslo er årsaken til det, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse, som onsdag legger frem sine nye boligprognoser.Siden forrige prognoserapport i mars har Bjørnstad foretatt en solid oppjustering av anslagene. De nye prognosene viser at boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.Størst blir økningen i Oslo, der Samfunnsøkonomisk analyse ifølge avisen nå ser for seg en prisøkning på 25 prosent frem til og med 2019. Årsakene er fortsatt rekordlave renter, høy befolkningsvekst og lav boligbygging.- Folk går litt mann av huse i Oslo for å sikre seg bolig, grunnet forventninger om at boligprisene skal stige mer fremover. Det har trigget sterkere etterspørsel og boostet prisene enda mer. Det er en selvforsterkende effekt, sier han.- Vi har litt problemer med å si med sikkerhet om dette er en boligboble eller om det drives av fundamentale forhold. Og vi har kommet til at det ikke er så viktig. Konsekvensen er den samme enten man sier det ene eller andre, sier Bjørnstad til DN.