Staten kjøper giganteiendom på Svalbard

Staten kjøper den 218 kvadratkilometer store private eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard for 300 millioner kroner. Dermed går den ikke til utenlandske eiere.

Longyearbyen, Svalbard, total solformørkelse

Stortinget må gi sin tilslutning til avtalen, noe næringsminister Monica Mæland (H) håper vil skje.– Jeg er svært tilfreds med at denne saken ser ut til å løse seg, sier næringsministeren.Eierne, en familie i Bergen, representeres av advokat Erling Lyngtveit.– Vi er godt fornøyd med kjøper og pris, sier advokaten.Austre Adventfjord ligger like nordøst for Longyearbyen. Eiendommen er på omtrent 217,6 kvadratkilometer og utgjør cirka 0,35 prosent av Svalbards samlede areal.Eierne av Austre Adventfjord tok kontakt med departementet i januar 2014 med forespørsel om hvorvidt staten kunne være interessert i å kjøpe eiendommen.«Ut fra en vurdering av blant annet eiendommens beliggenhet nær Longyearbyen og et ønske om at en slik eiendom bør være norsk, sa næringsministeren at staten var innstilt på å overta eiendommen», opplyser regjeringen .Ifølge NRK har det også vært forhandlinger med to utenlandske selskaper. (©NTB)