- Det blir litt tolkning, men det kan virke som at de som kansellerte planer om kjøp av bolig i utlandet i fjor, fant ut at prisnivået var for høyt på norske sjøhytter likevel, sier partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye til Finansavisen.Prognosesenteret gjennomfører «meningsmålinger» for å lodde stemningen i norske husholdninger om planer og ønsker å om kjøpe en feriebolig utenlands.
Markante skifter- Høsten i fjor var det 3,1 prosent av de spurte som sa de vurderte å kjøpe fritidsbolig utenlands. Det tilsvarer cirka 60.000 husholdninger. I vår var tallet bare én prosent, det vil si at 40.000 husholdninger «forsvant». I den seneste undersøkelsen som vi har gjort, er det 2,8 prosent, cirka 55.000 husholdninger som er positive til det, sier han.- Det er 5.000 til 6.000 boliger utenlands som blir kjøpt hvert år av nordmenn, sier Øye til avisen.Fordoblet på ti årAntallet husholdninger i Norge som faktisk eier en eller flere boliger i utlandet vært stigende, og fordoblet fra snaue 49.500 i 2005 til 99.500 i fjor.
Det siste året har det ifølge avisen vært markante skifter i stemningen.Øye sier til Finansavisen at reduksjonen kom i etterkant av mye uro i Europa, spesielt terroraksjoner i Frankrike i fjor, men at det nå ser ut til å ha roet seg igjen.Samtidig som mellom 50.000 og 60.000 husholdninger sier de kan tenke seg å kjøpe, er antallet som faktisk gjør det bare en brøkdel.- Antallet har økt jevnt og trutt det siste tiåret, tilsynelatende uavhengig av konjunktursvigninger. Dette fenomenet er et speilbilde av den gode norske økonomien over lang tid som fortsatt leder til at stadig flere får råd til å kjøpe seg et drømmested i utlandet, sier Øye til Finansavisen.