Hegnar om «hysteriske boligpriser»

- Vi skrev for noen år siden at man burde løpe og kjøpe og løpe og låne (noe vi fikk kritikk for), men en årlig prisvekst i Oslo på 22 prosent hadde vi ikke drømt om.

Hegnar om «hysteriske boligpriser»

Trygve Hegnars leder i Finansavisen lørdag 5. november 2016:Investor Jens Ulltveit-Moe kunne torsdag fortelle TV 2-seerne at han tror eiendomsprisene om fem år vil være lavere enn i dag. Det er mulig, og ingen vil si imot Ulltveit-Moe på det.Hvordan renter, reallønnsvekst og ledighet, samt tilbuds- og etterspørselskurvene, vil være om fem år, vet ingen. Og om det nå skulle vise seg at boligprisene om fem år skulle være marginalt under dagens nivå, så skader det neppe mange.Jens Ulltveit-Moe er mannen som har bommet mest på utviklingen i boligprisene i år. Han er desidert verst. Hans spådom var at boligprisene, målt som gjennomsnittsprisen i 2016 mot 2015, ville være 10 prosent ned i år.Det er vel tidenes skivebom på boligpriser.Boligpristallene for de siste 12 måneder kom torsdag, og det var, selv for oss, nesten sjokkerende. På landsbasis er boligprisene opp 12 prosent og i Oslo er økningen på 21,7 prosent (Obos-salgene er enda høyere) de siste 12 måneder.Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret, som er ganske god på boligprognoser, sa det slik her i avisen i går: «Oslo-markedet er ikke historisk lenger, det er hysterisk».Vi skrev for noen år siden at man burde løpe og kjøpe og løpe og låne (noe vi fikk kritikk for), men en årlig prisvekst i Oslo på 22 prosent hadde vi ikke drømt om.Ikke forutså vi en lånerente rundt 2 prosent og ikke forutså vi at tilbudssiden ville bli så svak over mange år, men ubalansen i markedet var, i våre øyne, mer enn nok til å drive boligprisene oppover. Maset om høy gjeldsgrad tilla vi null vekt, og en boligboble kunne det ikke være så lenge befolkningsveksten er anslått til 50.000 årlig (et sted må de bo).Bjørn Erik Øye oppsummerer dagens situasjon slik: «I vanlig markedsteori skal en slik prisvekst lede til en eksplosjon i nybygging, for byggekostnadene har ikke vokst tilsvarende. Fortjenestemulighetene er voldsomme».Det er korrekt, men vi ser jo at byggeaktiviteten tar seg opp og at antall planlagte boliger øker. Markedet er ikke helt satt ut av spill. Selv det rødgrønne byrådet i Oslo sier at det må bygges mer.Megleren som har truffet best så langt, Terje Tinholt, sier at «jeg tror på fortsatt prisoppgang i Oslo i november og desember, men noe svakere enn i oktober. Så tror jeg at prisoppgangen vil skyte fart igjen over nyttår, og at nyttårseffekten blir sterk».Nyttårsraketter!Det er ikke vanskelig å være enig med Tinholt når det gjelder prisene i Oslo-området. Folk vil ikke selge. Alle er engstelige for ikke å få kjøpt (i tide), mens de tviholder på det de allerede eier. Markedet er totalt i ubalanse.En megler satte det på spissen slik: På Frogner er det 50 boliger til salgs, mens det i samme område er 100 meglere.I siste utgave av Kapital er det en oversikt over de siste prisrekordene i Oslo. 120.000 pr. kvadratmeter på Holtet, 130.000 kroner på Bjølsen, 144.000 kroner på Bislett, 200.000 kroner på Vinderen og nesten 300.000 kroner pr. kvadratmeter på Gimle.Løp og les!Hylekoret kommer selvfølgelig på banen med kritikk av gjeldsgrader, rentefradrag og for gode lånemuligheter, men Øye i Prognosesenteret setter det på plass: «Har man et liberalt marked, så må man faktisk la markedets lover få lov til å jobbe».Bare så synd at siviløkonomen Jens Ulltveit-Moe ikke skjønner det. Det blir spennende å se om han blir taperen i 2017 også.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker