Knallsterkt boligmarked – ikke mange meglere får ferie

- Det har vært et rekordsterkt år, og vi har aldri solgt så mange boliger som vi har gjort i år. Vi jobber på spreng for å få ut kontrakter og selger fortløpende. Bare den siste uken har vi solgt 26 boliger, sier Eirik Frøytlog, sjef for DNB Eiendom Nybygg, til Finansavisen.At det har vært et rekordhøyt salg av nye boliger i Oslo i år, bekrefter rapporten Econ Nye Boliger fra Samfunnsøkonomisk Analyse. I år er det solgt 4.022 nye boliger i Oslo. Til sammenligning ble det solgt 2.900 i fjor.Dermed er oppgangen på nær 39 prosent fra 2015 til 2016. Går man tilbake til 2014, var nyboligsalget på et bunnivå i hovedstaden, med 1.704 enheter, skriver Finansavisen.- Ja, vi holder trykket oppe. Det er ikke mange meglere som er innvilget juleferie her, for å si det sånn, sier Frøytlog.- Har kravet til 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo fra nyttår gitt et rush av kjøpere?- Nei, vi har ikke merket det. Flertallet av dem som har kjøpt den siste tiden, er folk som skal bo der selv. Jeg tror heller investorene trekker ut av byen og vurderer andre steder som eksempelvis Romerike. Leieprisene sentralt på Romerike er ikke så langt unna det man får i Oslo, samtidig som prisene er betydelig lavere ved kjøp, forteller meglersjefen til Finansavisen.Les også: 2017: Så mye kan boligprisene stige i Oslo, Bergen, Trondheim og StavangerOgså seniorøkonom Fredrik Bakkemo Kostøl i Samfunnsøkonomisk Analyse beskriver 2016 som et rekordår.- Det har vært sterkt nyboligsalg på hele Østlandet, men Oslo er i en divisjon for seg. Salget har vært rekordhøyt gjennom hele 2016, sier Bakkemo Kostøl til Finansavisen.I løpet av 2016 har det blitt solgt 20.741 nye boliger på landsbasis. Det er nesten 4.000 flere enn i 2015, og 8.800 flere enn i 2014.


Les også