Ivar Tollefsen usikker på bolig som investering

Norges 12. rikeste liker ikke det han ser.

HAS
Næringseiendom

2016 ble et ekstremt år for boligprisene.Da Eiendom Norge la frem sin desember-statistikk like over nyttår, viste fasiten for fjoråret 12,8 prosent vekst på landsbasis.Oslo var naturligvis det store lokomotivet, med en årsvekst på voldsomme 23,3 prosent. Flere bydeler lå over 25 prosent.De fleste meglere og eksperter peker på den lave tilbudssiden i hovedstaden - det bygges for lite.- Ikke noe å investere iNorges desiderte største boliginvestor, Ivar Tollefsen, liker ikke utviklingen. Han mener en stor del av boligunderskuddet skyldes lave lånekostnader, skriver Finansavisen.- Jeg er ikke sikker på at det beste er å ha billige penger og at man kjøper boliger som investeringsobjekter. (...) En bolig er hovedsaklig et sted å bo, ikke noe å investere i, sa Tollefsen da han stilte til debatt under Estate Medias årlige eiendomsdager på Norefjell før helgen.Mannen som har bygget seg opp fra null til å eie 24.600 leiligheter gjennom sitt heleide selskap Fredensborg, lot seg overraske av den kraftige veksten i Oslo i fjor. Gir pyramide-stempelNå mener han ifølge avisen å se en usunn tendens i hovedstadens boligmarked.- Drosjesjåfører snakker om å kjøpe leiligheter, mormor snakker om å kjøpe, man snakker om det på vei hjem fra byen, sa Tollefsen.Ifølge Estate Nyheter sammenlignet han Oslo-markedet med en pyramide.- Slik markedet er nå, forventes det at dagens boligkjøp gir gevinst i morgen. Alle snakker om å få seg gevinst i bolig, og alle vil inn i markedet for å tjene penger. Jeg vil karakterisere markedet som en pyramide akkurat nå, sa Tollefsen.Norges 12. rikesteInvestoren er ifølge Kapital Norges 12. rikeste med en anslått formue på 12,8 milliarder kroner. Han foretrekker å investere i Sverige, der leiemarkedet ifølge Finansavisen er betydelig større enn i det mer selveiende Norge.Likevel har han sterk tillit til det norske boligmarkedet – på sikt.- Om boligprisene faller, er det veldig mange som ikke synes det er noe hyggelig. Hvis vi får et boligprisfall av en viss betydning - ikke 5–7 prosent, men 15–20 prosent - da skjer det noe. I et slikt scenario setter Norges Bank ned renten til null, sa Tollefsen, og påpekte ifølge avisen at han som boliginvestor seiler på den samme bølgen.- Man får ikke tatt en investor uten å ta befolkningen, la han til.Spår 10 prosent til i årMen enn så lenge står ytterligere oppgang i boligprisene på menyen. Prognosemakerne i Eiendom Norge opererer med 9-11 prosent oppgang i 2017.- Dette er en gjennomsnittsbetraktning. Vi må da skynde oss å legge til at vi starter 2017 med gjennomsnittlige boligpriser som er tre prosent høyere enn gjennomsnittet for hele 2016. Det er dette vi kaller overheng. På årsveksten legger vi til grunn 6-8 prosent, slik at vi altså ender på 9-11 prosent oppgang i gjennomsnittlige boligpriser, sa Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer da desember-statistikken ble lagt frem .I Oslo ser Dreyer for seg 10-12 prosent oppgang (fortsatt i gjennomsnittspriser). I Bergen og Trondheim er prognosen 4-6 prosent, i Stavanger 1-3 prosent.DNB Markets anslo i sin halvårlige konjunkturrapport i forrige uke en boligprisvekst på 9,0 prosent på landsbasis i 2017, noe som var en oppjustering fra 7,0 prosent i rapporten før.- Taler for videre vekstIvar Tollefsen og hans Fredensborg har ifølge Finansavisen sitt eget analyseteam som følger med på boligprisene fra måned til måned.- Leiligheter ligger an til 1,6–1,7 prosents økning i januar alene, sa Tollefsen under boligdebatten på Norefjell før helgen.Til tross for en viss fare for korreksjon, mener han ifølge avisen at de store trendene taler for videre vekst.- Skandinavia er den regionen i Europa som har befolkningsvekst. Norge og Sverige vokser med 1-2 prosent på landsbasis, mens byene vokser med to prosent. I Oslo klarer man kanskje å bygge 4.000 boliger i året, mens befolkningen vokser med 5-6.000, sa investoren.

bolig
boligprisene
ivar tollefsen
eiendom norge
dnb markets
Nyheter
Næringseiendom