- Psykologien i markedet kan snu voldsomt

- Det har sjelden vært en tilstramming som er større enn nå, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Næringseiendom

Bankene varsler en betydelig innstramming i boliglånspraksisen til husholdninger. Det vises til den nye boliglånsforskriften. Økonomer TDN Finans har snakket med venter at den får en dempende effekt på boligprisene.- Innstrammingen er kraftigere enn jeg hadde ventet og det kan indikere at de nye reglene som kom før jul kan få betydelig innstrammende effekt hvis bankene gjennomfører det de nå indikerer, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til nyhetsbyrået.Han ser for seg at dette vil ha en effekt på boligprisene i form av svakere vekst. Effektene kan oppstå svært raskt, i løpet av de nærmeste månedene, tror han. Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets støtter Børsum, men mener det gjenstår å se hva bankene faktisk gjør.- Det har sjelden vært en tilstramming som er større enn nå. Vi så noe tilsvarende i 2012, og jeg tror det var en av årsakene til at man så at boligprisveksten dabbet av i 2013. Den tilstrammingen de varsler er like stor som da, og det er ikke ubetydelig, sier Bernhardsen til TDN Finans.Da bankenes finanseringsbevis vanligvis varer i tre måneder, tror han vi må ut i mars eller april før man ser den virkelige effekten.Han tror ikke utlånskravene blir så strenge av boligmarkedet sprekker. - Men psykologien i markedet kan snu voldsomt, sier han.       -Jeg er spent på hvor hardt det kommer til å slå på boligmarkedet. I hvor stor grad det har noe priseffekt må vi vente til litt ut i 2017 for å se, men jeg mener at dette utgjør en risiko for boligmarkedet i 2017, sier Bernhardsen.       Børsum i Swedbank tror ikke at vi får en situasjon der utlånskravene blir så strenge av boligmarkedet sprekker.       -Men psykologien i markedet kan snu voldsomt, sier han.       Børsum tror effekten på holdningene til Norges Bank blir liten, da kredittreguleringene må virke svært godt for at Norges Bank skal kutte renten.       -Jeg tror det sitter langt inne for Norges Bank å kutte renten mer med den situasjonen vi har nå. Det handler om helhetsbilde for norsk økonomi, og det er ikke så mye mer pengepolitikken kan gjøre nå. Jeg tror ikke diskusjonen om videre rentekutt er aktuell for Norges Bank, sier han.       Bernhardsen tror at Norges Bank inntil videre vil avvente hva som blir effekten av kravene.       -Det er stor motvilje mot å kutte renten når boligprisveksten er så høy, og jeg tror ikke Norges Bank endrer synet på pengepolitikken nå, sier Bernhardsen.

boliglån
Nyheter
Næringseiendom