Trygve Hegnar: Bolig er gull

«Foreløpig er boligmarkedet gull», fastslår Trygve Hegnar.

Trygve Hegnar: Bolig er gull

Næringseiendom

Dette var Trygve Hegnars leder i Kapital nummer 1, 2017, som kom ut 12. januar:Kapitals portefølje med anbefalte aksjer hadde et rekordresultat med en kursoppgang på 31 prosent i fjor, mot en oppgang på 12 prosent på Oslo børs (Hovedindeksen).Det er vi selvfølgelig fornøyd med, og det er ikke lett å gjenta suksessen. Men vi satser igjen (se side 146).Det ingen har kunnet forutse (selv ikke den største optimisten) er at boligmarkedet i fjor gav eventyrlige gevinster (realisert og ikke realisert). Boligprisene på landsbasis steg med 12,8 prosent fra desember 2015 til desember 2016, og i Oslo var det helt ellevilt. Nesten ikke til å tro. Prisveksten var på 23,3 prosent.Det får vi garantert ikke igjen, men de fleste ekspertene tror på en prisvekst i Oslo-området på 10–15 prosent, og kanskje 5–10 prosent på landsbasis.Boligeierne er vinnerne.Tenker man seg en gjennomsnittsbolig til fem millioner kroner i Oslo, økte den i fjor i verdi med nesten 100.000 kroner pr. måned.Obos-boligene har nå en gjennomsnittlig pris pr. kvadratmeter på 63.000 kroner.Gevinstene i boligmarkedet slår alt.På samme måte som veldig mange av samfunnsøkonomene ikke forutså prisoppgangen i boligmarkedet etter finanskrisen i 2008, er det mange som nå spår at boligmarkedet kan få en smell. Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank (kollega med en som helt bommet på oppgangen) sier at det kan “komme en skikkelig smell”, og han ser ikke bort fra et prisfall i Oslo på 30 prosent.Børsum har et par gode poenger. Det bygges mye nytt over hele landet, byggeaktiviteten har tatt seg opp også i Oslo-området, og befolkningsveksten er ikke like sterk lenger. Både svensker og polakker reiser hjem på grunn av det svake arbeidsmarkedet i Norge.Vi tror likevel på ingen måte på et slikt prisfall de nærmeste årene.Avgjørende blir rentene i boligmarkedet, og styringsrenten ligger fortsatt på 0,5 prosent, og Norges Bank kan ikke heve denne. Norsk økonomi, med rekordhøy ledighet, er for svak.Sentralbanksjefen kunne nok tenke seg å heve renten for å få prisveksten i boligmarkedet ned, men det er store regionale forskjeller, og Norges Bank kan ikke kvele veksten utover landet for å stoppe prisveksten i Oslo.Det er, rett nok, innført et egenkapitalkrav på 40 prosent for kjøp av sekundærbolig i Oslo (altså en Oslo-lov), og ingen kan låne mer enn fem ganger bruttoinntekten, men det er ikke nok til å få boligprisene til å kollapse.Mye høyere arbeidsledighet, mye høyere renter, nullvekst og en formidabel økning i byggeaktiviteten kan endre dette bildet. Boligprisene kan da kanskje flate ut eller, i verste fall, synke litt.Foreløpig er boligmarkedet gull, og vi skal gjøre hva vi kan for å gi gode aksjeråd også.

Trygve Hegnar
Nyheter
Næringseiendom
Leder