Boligprisene roer seg, men bare litt

Misforstå ikke: Vi snakker fortsatt om sterk vekst (utvidet).

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 2,8 prosent i januar.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,6 prosent.Dette er den 11. måneden på rad med sterk, sesongjustert vekst. Årsveksten på landsbasis er 12,4 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 12,4 prosent høyere enn i januar 2016.Dette er ned fra desember, da årsveksten kom inn på 12,8 prosent.DNB Markets anslo denne gangen 0,9 prosent sesongjustert vekst i januar.- Vi har lagt bak oss en normal januar måned med solid prisvekst og høy aktivitet. Etter mange måneder med svært sterk prisvekst er det normalt at prisutviklingen modererer seg noe, men med en sesongkorrigert prisvekst på 0,6 prosent så er dette likevel som å regne som en sterk boligprisvekst, sier Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer i sin oppsummering.Stavanger friskner tilOslo viste vei blant de største byene med en boligprisvekst på 2,6 prosent i januar.I andre enden finner vi Bergen med 1,7 prosent. Mellom der finner vi Stavanger på 2,1 prosent, som topper Trondheim og Kristiansand også.Men over 12 måneder er forskjellene fortsatt enorme.Oslo viser naturligvis vei også her, med sin prisoppgang på 23,1 prosent. Stavanger er i andre enden med minus 2,8 prosent.- Utviklingen i Stavanger er gledelig, og markedet nærmer seg allerede friskmelding, sier Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer i en presentasjon som ble overført på Hegnar.no.Tar vi med de litt mindre byene også, hadde Lillehammer og Asker den sterkeste prisoppgangen i januar med hhv. 3,3 og 3,2 prosent. Svakest utenom Bergen var Ålesund med 1,9 prosent vekst.Salget øker i alle byer6.169 bruktboliger ble solgt på landsbasis sist måned, 9,4 prosent flere enn i januar 2016.- Det har blitt solgt vesentlig flere boliger i januar i år sammenlignet med i fjor. Det er kun i 2015 at det er blitt solgt flere boliger i en januar måned. Vi ser en økning i salgsvolumet i alle de store byene, der Stavanger skiller seg ut med 56,4 prosent flere solgte boliger i januar i år sammenlignet med i fjor, forteller Dreyer.I løpet av januar 6.346 boliger lagt ut for salg i Norge, 1,5 prosent flere enn i januar i fjor.- Vi har i 2017 erstattet indikatoren «usolgte boliger» med «lagt ut for salg», da dette gir et riktigere bildet av utviklingen av tilbudssiden i boligmarkedet. Antall nye boliger lagt ut for salg i januar viser at oppdragsinngangen er høy, sier Eiendom Norge-direktøren.Et trendskifte?12-månedersveksten er fallende i de fleste områdene, siden veksten i januar i år var svakere enn i 2016 i store deler av landet.Likevel: 12-månedersveksten er fortsatt høy i mange områder, og fortsatt over 20 prosent i mange bydeler i Oslo - og over 10 prosent i store deler av Østlandet.- Det er for tidlig å konkludere med at den avtagende 12-månedersveksten vi har i januar er begynnelsen på et trendskifte i boligmarkedet. Vi forventer likevel en svakere utvikling i 2017 sammenlignet med 2016 utover i året, blant annet grunnet den innstrammede boliglånsforskriften som var gjeldende fra 1. januar, sier Dreyer i en pressemelding. - Innstramningene har gjort det vanskeligere å få boliglån, noe som vil få en effekt i boligprisene, men fremdeles usikkert i hvor stort omfang, avslutter han.Raske salg i OsloHovedstaden bærer fortsatt preg av få boliger til salgs.- Dermed går boligene raskt unna, med en formidlingstid på 15 dager, sier Dreyer.Også her er sprikene store. Bergen har en formidlingstid på 33 dager, mens Stavanger fortsatt er oppe i 69 dager.- Det vi ser her, er at mange av boligene som selges har ligget ute lenge, så det vil ta litt tid før formidlingstiden kommer ned, sier Dreyer.På landsbasis tok det i gjennomsnitt 44 dager å selge en bolig i januar 2017, mot 47 dager i januar 2016.Holder koken i OBOSTall fra OBOS sluppet tidligere denne uken viser at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 64.977 kroner per kvadratmeter i januar, tilsvarende en oppgang på 2,3 prosent fra desember.Siden januar 2016 har OBOS-prisene steget hele 27,1 prosent, men årsveksten er likevel ned fra elleville 29,5 prosent i desember.På landsbasis kom den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger inn på 55.868 kroner i januar, opp 0,5 prosent fra desember, og opp 20,6 prosent fra samme måned i fjor.Kjempebyks i GarantiTall fra Garanti Eiendomsmegling viste derimot at gjennomsnittsboligen kostet 37.706 kroner per kvadratmeter i januar, 4,3 prosent mer enn i desember.Prisoppgangen de siste 12 månedene er 14,7 prosent.12-månedersveksten gjorde dermed et kraftig byks fra desember, da den var på 9,1 prosent.- Etter en samlet prisvekst på nesten 10 prosent i fjor fortsetter oppgangen denne måneden. Januar er normalt en måned med prisvekst, men at økningen er såpass sterk i år er litt overraskende. Vekst i store byer som Bergen og Drammen er en del av forklaringen. Alt ligger til rette for en sterk prisvekst også i 2017, sier Garanti-sjef Stein Drogseth i en kommentar.Vi kommer med mer.