Jan Andreassen om det som overrasket mest med boligtallene

«Dagens tall for boligmarkedet var om lag som de fleste hadde ventet seg. Januar-tallene viste en ganske så normal oppgang på 2,8 prosent. Til sammenligning er det i det siste ti-året bare 2008 og 2014 som kan vise til svakere januarvekst. Men sammensetning overrasker!», skriver Eikas sjeføkonom Jan Andreassen i sin blogg.Han mener det var sammensetningen som overrasket mest denne gang. Den svakeste boligtype var leiligheter, hvor mange byer knapt hadde vekst å vise til. Mens den sterkeste var for eneboliger. En ny trend som vi ser overalt i Norge.«Kanskje begynner bankenes innstramning på boliglån å dempe boligprisveksten? Kanskje er det renteeffekten som vi nå er ferdig med? De fleste banker økte jo boligslånsrentene sine i fjor høst, og leiligheter er langt mer rentefølsomme enn eneboligsegmentet, da kapitalutgifter  utgjør det meste av boutgiftene i blokkbebyggelse», skriver økonomen.Han mener det ser ut til at den store spekulasjonsbølgen i leiligheter i fjor, er over, men at den nå avleirer seg i rekkehus og da spesielt i eneboliger.«En bølge som vil prege resten av 2017, men neppe neste år. Vi har tross alt nok eneboliger i Norge».Les hele bloggposten her