Boligprisene roer seg vesentlig ned

boliger, oslo, st. hanshaugen
Næringseiendom

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 0,7 prosent i mars. Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,3 prosent.DNB Markets anslo denne gangen 0,5 prosent sesongjustert vekst i mars, noe som viste seg å være litt for optimistisk.Årsveksten på landsbasis er 11,7 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 11,7 prosent høyere enn i mars 2016.Dette er ned fra februar, da årsveksten kom inn på 13,0 prosent.Flere runder i OsloBærum viste den sterkeste mars-oppgangen med 1,7 prosent, mens Ålesund hadde den svakest med et prisfall på 0,2 prosent.I Oslo steg prisene 1,0 prosent i mars, og 12-månedersveksten falt dermed fra 24 prosent i februar til 22,4 prosent i mars. - Prisutviklingen er fortsatt sprek i Oslo, men vi ser også at boliger må gå flere runder før de blir solgt. I Stavanger ser vi kraftig bedring, og vår prognose på 1-3 prosent prisvekst i år er allerede oppnådd. 0,3 prosent prisvekst i mars er ikke kjempesterkt, men sterkere enn mange steder ellers i landet, sa Dreyer.Stavanger har fortsatt en negativ 12-månedersvekst - 1,4 prosent, men Eiendom Norge-direktøren føler seg sikker på at denne blir positiv igjen i løpet av sommeren.Mellom Oslo og Stavanger kommer Trondheim med 8,1 prosent i 12-månedersvekst, mens Tromsø, Bergen og Kristiansand noterer seg for hhv. 6,4, 3,4 og 2,9 prosent.Tilbudet øker kraftig- Trenden er en mer moderat vekstkurve enn det vi har vært vant til. Det er noe tidlig å konkludere med at dette er et trendskifte i hele landet, men det er spesielt tydelig i Oslo, sa Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer på presentasjonen som ble overført her på Hegnar.no.Han ser nå en klar tendens på tilbudssiden.- Antall boliger til salgs økte kraftig i mars, sammenlignet med samme måned i 2016. På landsbasis steg antall boliger til salgs 35 prosent i mars, mens oppgangen for 1. kvartal ble 13 prosent. I Oslo fikk vi 46 prosent flere boliger til salgs i mars, og til tross for påsken er det veldig høyt. Tendensen er den samme i Bergen, fortsatte han.Topper toppåret 20159.691 boliger ble lagt ut for salg i Norge i mars, 35,0 prosent flere enn i mars 2016. Mye av denne økningen kan ifølge Eiendom Norge forklares av påskeeffekten. Hittil i år er det lagt ut 23.106 boliger, 12,8 prosent flere enn på samme tid i fjor.- Det er kommet mange nye boliger for salg i løpet av måneden, og akkumulert for 1. kvartal er antall boliger lagt ut for salg noe høyere enn i toppåret 2015. Størst økning i mars av de store byene har vi i Stavanger og Oslo, sier Dreyer.Samtidig ble 8.046 bruktboliger solgt i mars, 22,9 prosent flere enn i mars 2016. Samlet sett i 1. kvartal ble det solgt 20.434 boliger, 9,5 prosent flere sammenlignet med samme periode i fjor.- Det er naturlig med en økning i salgsvolumet, da påsken i sin helhet i fjor var i mars måned. Det er derfor viktig å se mars og april i sammenheng for å få et riktigst mulig bilde av markedet. Likevel kan vi konkludere med at det har blitt solgt mange boliger i Norge i løpet av måneden, selv om vi ser en tydelig tendens til færre omsetninger i Oslo, sier Dreyer i en pressemelding.Nyboligkjøpere skal selgeSiden påsken falt i mars i fjor - og faller i april i år, blir det naturlig å se boligprisene i mars og april i ett. Dreyer minte derfor om at folk bør vente med de mer bastante konklusjonene frem til årets april-tall foreligger.- Tidligere har vi sett en forsiktig stigende tilbudsside på landsbasis i mars, så det som skjer i år bryter kraftig med normalen de siste årene, sa Dreyer.- Et viktig element når vi skal forklare dette, er at veldig mange har kjøpt nye boliger i Stor-Oslo og Akershus. Disse skal nå snart flytte inn, selv om det gjerne er ett år siden de kjøpte. Videre tror vi effekten av det omtalte vårslippet har kommet tidligere enn vanlig grunnet den sene påsken, i tillegg til at vårværet kom veldig tidlig på Østlandet, fortalte han videre.Drammen stadig raskestPå landsbasis tok det i gjennomsnitt 34 dager å selge en bolig i mars 2017, mot 37 dager i februar 2016.Drammen hadde igjen den raskeste formidlingstiden med 12 dager, foran Oslo på 14 dager. Lengst tid tok det i Haugesund: 76 dager.- Som vi forventet, ser det ut til at boliglånsforskriften nå har fått effekt på etterspørselssiden i boligmarkedet, og da særlig i Oslo. Vi ser i tillegg at de høye salgs- og igangsettingstallene i nyboligmarkedet bidrar til en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. I sum tror vi dette vil resultere i en mer moderat prisutvikling i boligmarkedet i månedene som kommer, sier Dreyer.OBOS og GarantiTidligere denne uken viste statistikk fra OBOS at prisene i Oslo-området falt  1,2 prosent fra februar til en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 64.264 kroner i mars.De siste 12 månedene har prisene dermed steget 17,5 prosent, og årsveksten er dermed ned fra 22,0 prosent i februar.Tall fra Garanti Eiendomsmegling viste at gjennomsnittsboligen steg 0,6 prosent i pris i mars, til 37.705 kroner per kvadratmeter.Prisoppgangen de siste 12 månedene er 8,5 prosent.12-månedersveksten falt dermed ytterligere fra februar, da den var på 9,6 prosent.

bolig
boligprisene
eiendom norge
Nyheter
Næringseiendom