Spår kamp om luksushytter ved sjøen

Sjøhyttemeglerne er samstemte: I år blir det kamp om sjøhyttene – særlig de over 8 millioner.

(Finansavisen): Etter et sterkt hyttemarked på fjellet har meglerne ved sjøen begynt å legge sjøhytter ut for salg. De spår at trenden fra fjellet vil forplante seg langs kysten, ifølge Finansavisen. – Vi har lagt ut et par fritidseiendommer i dag og skal ha visning lørdag over påske, så foreløpig har vi ingen beviser. Men jeg tror og forventer at markedet blir veldig bra i år, og at det som har skjedd på fjellet vil fortsette ved sjøen, sier Tore Solberg i Sandefjord til Finansavisen. Den dyreste eiendommen i markedet er øya Brattholmen utenfor Hankø som ble forsøkt solgt for svimlende 60 millioner etter at eieren kjøpte den for ti millioner i 2006 og oppgraderte for 15. Nå er prisen senket til 48 millioner, slik at den neppe slår prisrekorden fra 2014 da Arne Vannebo betalte 52 millioner for Gaupholmen utenfor Lillesand.– Lite utbud - stor etterspørselFor resten av hyttemarkedet er meglerne ikke bekymret for om det finnes kjøpere, men heller at det er få selgere.– Jeg tror det blir forholdsvis lite tilbud i år, men stor etterspørsel. Grunnen til det er at alternative plasseringer bare gir dritt. Du får strafferente av å ha pengene i banken. Det er ofte eldre mennesker som er potensielle selgere. De er opptatt av sikker og god plassering, og da er alternativet bank før de skal gi bort verdiene til barn og barnebarn. I tillegg har det stor betydning følelsesmessig med hytte og da må man få noe hyggelig ut av pengene som hytta representerer, sier Solberg til Finansavisen. – Etter at arveavgiften forsvant håper flere på at hyttelivet som mange er oppvokst med, skal fortsette i familien. Det koster ikke noe særlig å overføre en kostbar eiendom til neste generasjon lenger. Så hvis det er to barn, er det veldig mange som prøver å få til en ordning der de skal overta, forteller han til avisen. – Er det pågang av selgere?– Ja, det er noen, men jeg blir jo aldri fornøyd. Tilbudet blir mer begrenset i år enn for tre-fire år siden. Jeg tipper markedet blir som i fjor, da det var sånn passe.– Hva har du solgt hittil i år?– Jeg solgte en ganske stor eiendom med boplikt på Mågerø på Tjøme, som gikk på 14 dager.Også Gustav Sædberg i Kristiansand melder om stor interesse fra potensielle hyttekjøpere.I likhet med Solberg tror han det blir mangel på objekter som følge av lite bygging, i tillegg til bortfallet av arveavgiften som gjør at dyre familiehytter i større grad blir videreført i familien. – Jeg tror det blir mangel på dyre eiendommer. Det kommer til å bli lagt ut få eiendommer over 8 millioner, og der er det definitivt mange kjøpere. Jeg har en lang liste med interessenter i denne prisklassen, sier Sædberg til Finansavisen. Les mer i dagens utgave av Finansavisen.


Les også