Pål Ringholm. Foto: Finansavisen.

- Boligkrakk er lite sannsynlig, men ikke utenkelig

Sjefanalytiker Pål Ringholm tror det er lite sannsynlig at boligprisene kan falle 30 - 40 prosent, men at det heller ikke er utenkelig.

Boligprisene falt i juni og mange venter at de vil falle også de nærmeste månedene. Inkludert Trygve Hegnar, som tror de vil falle ganske mye.Pål Ringholm, Sjefanalytiker på kreditt i Sparebank 1 Markets, uttaler til DN i dag at hvis boligprisfallet skjer samtidig med andre negative sjokk i økonomien, for eksempel en resesjon internasjonalt, kan han se for seg et fall i boligprisene på 30 - 40 prosent.- Det er lite sannsynlig, men ikke utenkelig, sier han.- Er du da i Oslo eller er dette Norge?- La oss holde oss i Oslo. Jeg har sagt tidligere at et 20 prosent fall er høyst naturlig. Etter det har IMFs modell estimert at norske boligpriser pr. 4. kvartal 2016 var ca. 16 prosent over det normale. Hvis du da sier 20 prosent over det normale for Oslo, har du et anker, sier Ringholm til Hegnar.no.Han legger til at et fall på 10 - 20 prosent vitterlig kan skje, men at et fall på 30 - 40 prosent i tillegg krever noe mer av andre faktorer.- Gitt all tilgjengelig informasjon nå, hva mener du er riktig kvadratmeterpris i Oslo? Snittet i juni var 71.698 kroner og på Frogner var kvadratmeterprisen 89.193 kroner.- Et fall på 20 prosent gir en prising som er mer i vater med det normale. Så kan du regne ut prisen pr. kvadratmeter selv, svarer han.Hvis boligprisene i Oslo skulle falle med 20 prosent vil de være tilbake på omtrent samme nivå med februar 2016. Og skulle de falle med 30 - 40 prosent må vi tilbake til henholdsvis desember 2014 og oktober 2011. En konsekvens av det vil være at det heller ikke lenger vil være lønnsomt å bygge noe som helst.- Hvis det er lite sannsynlig, men ikke utenkelig, hvor sannsynlig er det da?- For å si det slik - jeg hadde ikke puttet mine egne penger inn i leiligheter før de hadde falt minimum 20 prosent fra toppen tidligere i år (april red.anm.), sier han.- Hva med de som trenger et sted å bo? Bør de da leie frem til boligprisene har falt med minst 20 prosent?- Må du så må du. Jeg jager ikke selv familien ut fordi jeg tror mest på et fall nå. Vi blir boende, men det er ikke dumt å vite at det du kjøper er dyrt, og sågar kan bli billigere om en stund. Leiepriser vil for øvrig avhenge av hvor mye som bygges, og det bygges svært mye nå.- Men hvis utbyggerne ser at boligprisene faller med 20 prosent, eller 30 - 40 prosent, blir det vel bråstopp i byggingen?- Ja, faller det kraftig blir det bråstopp i byggingen. Og dette i seg selv kan faktisk hindre at fallet blir for kraftig, avslutter Ringholm.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også