Tall sluppet mandag viser atmed nye 2,4 prosent i juni.Men OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj mener det ikke finnes noen grunn til å krisemaksimere.- Flere medier og sjeføkonomer prøver å piske opp en negativ stemning. Men prisnedgangen nå skyldes en kombinasjon av innstramming på finansiering, et økt tilbud og tendenser til negativ psykologi. Den som kjøper og selger bolig med sikte på å bo selv, bør fortsatt sove godt om natten, sier han i en kommentar til dagens tall.- På bærturSiraj sikter kanskje til blant andre sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank, som nylig uttalte til E24 at han blir overrasket om ikke boligprisene i Oslo faller 20 prosent i løpet av året.Partner og advokat Dag-Frode Aasheim i Privatmegleren Allé kjenner seg heller ikke igjen.- Analytikere som snakker om at markedet i hele Oslo er ned 10 prosent og skal ytterligere ned, har ikke peiling på hva de snakker om. De er fullstendig på bærtur, sier han til Finansavisen.Aasheim formidlet sist uke salget av en enebolig med 265 kvadratmeter bruttoareal i Storkenebbveien på Nordberg i Oslo.Salgssummen for boligen med fire soverom og fire bad endte ifølge avisen på 22 millioner kroner, etter en intens budrunde med fire deltakere.Samme bolig ble av et annet meglerhus priset til 13 millioner kroner så sent som i februar i år.- Todelt markedDa Aasheim til slutt overtok oppdraget, gikk han ifølge seg selv offensivt ut med en prisantydning på 17 millioner kroner, og salgssummen toppet altså også denne med fem millioner.- Eieren var overbevist om at vi kom til å få mindre enn 17 millioner for boligen. At den går så mye over er veldig spesielt, sier advokaten til Finansavisen.Hans oppfatning er ifølge avisen at analytikere og sjeføkonomer ikke har fått med seg det han kaller det todelte markedet: svært attraktive boliger i kategorien «middels pluss til høy», men tøffere tider derfra og ned.Slik advokaten ser det, er familieboliger - eneboliger, rekkehus og tomannsboliger - klar mangelvare i Oslo-området. Her mener han det fortsatt er selgers marked.- Det er mange kjøpere som ikke nødvendigvis trenger store lån i banken for å kjøpe seg ny bolig. De sitter på en høy egenkapitalandel, har knapt nok lån og plukker seg ut de gode eiendommene når de blir tilgjengelige, sier Aasheim.- Vil ha gressplenDog er langtifra alle boliger like lettsolgte.- Om boligen har klare mangler, reagerer markedet med en gang. Er det lite sol, ingen utsikt eller beliggenhet mot trafikkert vei, er det vanskelig å få solgt til god pris, sier Aasheim til Finansavisen.Ifølge advokaten vil folk ha gressplen til ungene, samtidig som de er opptatte av små detaljer.- Dersom de synes boligen har alle nødvendige fasiliteter er det ikke noe problem å få solgt i alle prisklasser til høye priser, avslutter han overfor avisen.