Dagens boligprisstatistikkVi må helt tilbake til 2008 for å finne en tilsvarende lav boligprisvekst i august. i juli
Carl Geving. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
 fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste at boligprisene steg 1,2 prosent i august.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,4 prosent.Årsveksten på landsbasis er nå nede i 3,1 prosent, og har dermed falt ytterligere fra 4,8 prosent .Fallet var svakere enn ekspertene hadde ventet seg, og svakheten gjelder ikke bare Oslo, men også landet ellers.- Masse psykologi- Tallene var mye svakere enn ventet, og svakere enn de økonomiske realitetene skulle tilsi. Grunnen er rett og slett masse psykologi. Når så mange «eksperter» uttaler seg så sprikende over tid, bidrar det til negative forventninger, med ringvirkninger som sprer seg fra Oslo og utover landet, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerfobund (NEF) i en kommentar til Hegnar.no.- Og nettopp på grunn av de økonomiske realitetene skal dette normalisere seg i riktig retning om ikke altfor lenge, legger han til.Og hva er realitetene?- De fleste piler peker oppover, og det er ingen grunn til å forvente store skift i norsk økonomi. Realitetene i boligmarkedet er at kjøpekraften er god, etterspørselen er der og volumene er høye, svarer Geving.- Uttaler seg i hytt og pineNEF-direktøren har ingen tro på det han kaller «bankøkonomer».- De uttaler seg i hytt og pine, og ser ut til å mangle fakta. Når de slenger ut påstander om at markedet skal falle 15-20 prosent, og det ikke skjer, blir folk påvirket. Men effekten av dette tror vi vil ebbe ut etterhvert, hevder han.Så det er altså ingen grunn til bekymring?- Nei. Prisutviklingen har vært vanvittig, så at det korrigerer noe ned er bare bra. Hvis det hadde vært stillstand og full stopp i markedet, hadde det vært grunn til bekymring. Men omsetningen er høy, sier Geving.Én liten bekymringDet nærmeste NEF-direktøren kommer en bekymring er situasjonen på nyboligmarkedet.- Her kan det bli mer vrient, og for nye boliger vil det nok bremse hardere. Dette kommer til å merkes fremover. Vi hører hva produsentene og prosjektmeglerne sier, og ser at antallet enheter til salgs er vesentlig lavere og på et helt annet nivå enn i et normalår, sier han.Er det lett å bli perspektivløs, og glemme hvor man kommer fra?- Ja. Vi kommer jo fra nivåer så kunstig høye og ekstreme at det blir meningsløst å snakke om 12-månedersvekst. Boligmarkedet fungerer. Kjøpere og selgere finner hverandre på nivåer selgere kan leve med, i tillegg til at kjøpere opplever god tilgang på boliger, avslutter Geving overfor Hegnar.no.