Oslo-boliger selges med millionrabatter

Rabattene er pene i alle prisklasser. Og kanskje så store som 20 prosent?

Netthandelsregelen slår inn over boligmarkedet, skriver Finansavisen.Trikset er å komme høyest mulig i søket på Finn.no, og flere selgere kutter nå prisen for at boligen deres skal bli sett.- Du kan publisere en annonse på ny for å flytte den til toppen hvis den har vært trukket fra markedet i minst 20 dager, eller prisen er blitt satt ned med minst fem prosent eller 300.000 kroner siden forrige publisering, sier PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no, Kristine Eia Kirkholm til avisen.Tre ganger mer til salgsPer 31. august viser tall fra Eiendomsverdi, at 45 prosent av boligene til salgs i Oslo hadde vært ute i mer enn 60 dager. Til sammenligning var andelen nede i 25 prosent på samme tid i fjor og året før.Ifølge Finansavisen snakker vi her både om boliger som er aktivt ute for salg, samt leiligheter som er forsøkt solgt i perioden - uten hell.Per 31. august i år var 2.882 bruktboliger til salgs på Finn.no. Antallet er mer enn tre ganger høyere enn på samme tid i fjor, da 891 boliger var til salgs. I tillegg ligger for tiden nesten 1.700 nye boliger ute for salg i hovedstaden.Tall fra Finn.no viser ifølge avisen videre at 76 prosent av leilighetene lagt ut for salg mellom 1. juni og 10. september er solgt. Hele 24 prosent er altså usolgt eller trukket. Finn.no kan dog ikke gi tall for hvor mange av boligene lagt ut mellom 1. juni og i dag som er prisjustert.- Hopet seg litt oppBoligprisfallet i Oslo slår hardest ut for små leiligheter, skriver Finansavisen.Flere tipsere har fortalt avisen at meglere hos blant andre Sem & Johnsen Eiendomsmegling skal ha kommunisert at små leiligheter allerede kan ha falt 20 prosent i bydeler som Hasle og Løren.- Hasle og Løren er ikke en del av vårt primærmarked, og ikke vårt kjerneområde. Vi har naturligvis en relativt lav markedsandel her, og kan derfor ikke dokumentere disse påstandene basert på statistikk. Vi følger dog med i alle bydeler, og observerer utviklingen også her, sier Sem og Johnsen-sjef Christoffer Askjer.Han påpeker overfor at tilbudet har hopet seg litt opp i noen bydeler, på grunn av stor utbygging og en relativt stor andel investorer som kjøpere.- Når disse registrerer et stagnerende marked, vil det utgjøre en ytterligere motivasjon for å selge. Investorer som skal ut i markedet nå i disse områdene vil merke presset, og jeg kan godt tenke meg at de vil være villige til å få ned en del i pris, fortsetter Askjer overfor Finansavisen.Han mener en slik utvikling også er naturlig. - Vi har hatt et marked som grunnet lavt tilbud og stor etterspørsel har gitt små prisforskjeller. Eksempelvis har Løren oppnådd nesten like høye kvadratmeterpriser som på Sørenga. Det er jo åpenbart ikke riktig, men når markedet har så lavt tilbud av boliger, så er dette effekten, sier Askjer videre.- Mer kritisk markedSem og Johnsen-sjefen tegner overfor avisen bildet av et mer kritisk marked, som skiller langt mer mellom gode og dårlige objekter. - Dette gjelder både med hensyn til beliggenhet, standard og kvaliteter. På familieboliger, hvor prisveksten ikke har vært like ellevill, går ting bra og vi oppnår gode priser. Men det har vært en oppjazzing av markedet på grunn av for stor etterspørsel målt mot tilbudet, som har hatt mest utslag i leilighetsmarkedet, sier han.- Et enkelt resonnement tilsier at det i et marked med noe lavere etterspørsel og et langt større tilbud, gjøres et slikt skille mer mellom gode og dårlige objekter. Gode objekter skal koste mer enn mindre gode objekter, sier han.Askjer viser til at leiligheter med høy og lav standard, med og uten balkong, stille og trafikkert beliggende har blitt priset med mindre avvik enn de burde i de senere årenes elleville marked.- Nå er differansen tilbake. En god leilighet på +/- 50 kvadratmeter, i 4. etasje med heis og balkong, kan koste 4,8 millioner og fortsatt oppnå samme pris som i vår. Men en tilsvarende leilighet uten balkong og heis, som ligger i 1. etasje får nå kanskje bare 3,8 millioner. Differansen ville før vært under halvparten, sier han til Finansavisen.Rabatter i alle klasserDog kan Finansavisen fortelle om priskutt og rabatter også i dette segmentet.For eksempel ble et oppussingsobjekt av en tomannsbolig i Vækerøveien på Ullern forsøkt solgt før sommeren for 9,5 millioner kroner. Gjennom sommeren ble prisen kuttet til 8,0 millioner kroner i to omganger, før et salg ble gjennomført til 8,1 millioner kroner.Og på Røa er et rekkehus justert ned 760.000 kroner, fra 9.750.000 til 8.990.000 kroner. Boligen er ennå ikke solgt.Avisen omtaler flere priskutt også i den mer eksklusive enden av boligmarkedet. For eksempel er en leilighet med oppussingsbehov i Thomas Heftyes gate på Frogner senket fra 10,9 til 9,9 millioner kroner siden før sommeren, mens en 4-romsleilighet i Leiv Erikssons gate er kuttet fra 12,6 til 11,6 millioner kroner.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også