I morgen klokken 11:00 legger Eiendom Norge, i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no, frem boligprisstatistikken for august.Sjefanalytiker Erik Bruce og Nordea Markets tror boligprisene falt i Oslo denne måneden, og at det vil dra landsindeksen ned.- Vi ser for oss et gjennomsnittlig fall på 0,4 prosent per måned ut året før de tar seg opp igjen neste år. Selv om prisene vil utvikle seg flatt eller positivt i store deler av landet, vil markedet i Oslo-området sørge for at prisene totalt sett faller, skrev han i meglerhusets morgenrapport mandag.- Salget langt fra kollapsSeniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets vier det meste av sin forhåndsanalyse til utviklingen i Oslo, der prisene har falt i flere måneder på rad.- Dagens situasjon er mye av den motsatte fra i fjor. Så langt i år har etterspørselen falt under det månedlige tilbudet. Lageret av usolgte enheter har således bygget seg opp til et nivå ikke sett siden finanskrisen. Vi anser likevel ikke dette som dramatisk, ettersom vi er langt fra å oppleve noen kollaps i salgsaktiviteten, skriver han.Slik Handelsbanken ser det, er den nåværende trenden først og fremst en konsekvens av innstramningen av utlånsforskriften, spesielt innrettet mot Oslo.- Det finnes ingen indikasjoner på at disse reglene vil bli lettet på med det første. Nybygg øker også varelageret. I tillegg ville vi ha argumentert med at den lave renten ikke har så mye mer å gi; forskjellen mellom renteendringer og -nivåer er viktig. Etter vårt syn har husholdningene allerede tilpasset seg den lave renten, fortsetter Gonsholt Hov.Tror ikke bunnen er nådd- Og for at pengepolitikken skal stimulere boligmarkedet ytterligere, trenger vi flere rentekutt. Men Norges Bank har vært tydelige på at dette alternativet er uaktuelt, føyer han til.Handelsbanken tror Norges Bank er fornøyde med nedkjølingen av boligmarkedet.- Utviklingen så langt krever ingen endring i politikken som går ut på å «lene seg mot vinden». For å oppsummere, er det trolig for tidlig å si at bunnen er nådd for boligprisene i Oslo. Men vi ville som sagt ha bekymret oss mer hvis vi hadde sett antallet boligtransaksjoner trekke nedover, avslutter Gonsholt Hov.