- Det er tall som må tas med en trillebår av salt, men som viser en nedgang på 1,6 prosent fra måneden før. En nedgang som er ganske bredt fordelt utover kongeriket. Eller hva vet jeg, jeg er jo bare en økonom som ikke stoler på disse tall. En økonom på bærtur, sier Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen til Hegnar.no.
Onsdag viser boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi at boligprisene falt 1,6 prosent i september. Det er det største fallet i september siden 2008, da Lehman Brothers gikk konkurs og finanskrisen var et faktum. Les mer om boligprisene her.- I det meste av dette årtusen har det vært bygget for få boliger her til lands. Boligprisene har derfor økt. En prosess som vi kan kjenne igjen på frukttorg i norske byer en hvilken som helst lørdag. Når det er for lite blåbær på ett gitt torg, stiger prisene på nettopp denne type bær. I denne by.
Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,5 prosent.Pris og volum svingerIfølge Andreassen har Norge i mange år hatt en markedsbasert boligbygging hvor private aktører, i et mylder av små selskaper, bygger for salg og utleie.- Og utbyggerne er fragmenterte. Børsnoterte Selvaag-Gruppen står ikke for mer enn et par prosent av markedet, sier sjeføkonomen og fortsetter;- Det offentlige har vasket sine hender for de sosiale konsekvenser det har for folk og fe, at vi har en av de mest liberalistiske boligpolitikkene i den vestlige verden.Som i andre markeder, svinger da pris og volum ifølge Andreassen ganske så fritt.- Neste sesong har bøndene lært, og torget renner over av blåbær. På samme måte får vi overskuddstilbud av boliger mange steder i år, neste år og inn i 2019, da mye av som allerede er solgt skal ferdigstilles og selges videre. Prisene på det man produserer for mye av i dag vil trolig fortsette å falle inn i 2019, fortsetter sjeføkonomen.Manko i attraktive strøkAndreassens tips er at det i fremtiden vil være manko på noen boligtyper i mange nabolag, på samme måte som det på ulike torv i landet en lørdag kan være for få bjørnebær, multer og bringebær.- Boligtyper, og bær, som fortsatt vil stige i verdi, forklarer han.Sjeføkonomen mener det her i hovedstadsområdet er manko på små eneboliger og rekkehus i attraktive strøk.- Med nær evigvarende lave renter er det vanskelig å forstå hvordan de skal kunne falle i pris, med mindre skattesystem endres dramatisk, sier Andreassen.