Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene falt 1,6 prosent i september. Det er det
, da Lehman Brothers gikk konkurs og finanskrisen var et faktum.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,5 prosent.Årsveksten på landsbasis er 1,5 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 1,5 prosent høyere enn i september 2016.Dette er ytterligere ned fra august, da årsveksten kom inn på 3,1 prosent.Så langt i år er det fremdeles en oppgang på 0,3 prosent, men siden toppen i april i år har boligprisene i Norge falt med 4,3 prosent.- Kjøperne har mer å velge iAdministrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) lar seg ikke overraske.- At boligprisene faller noe i september er ikke unormalt, og i lys av den unormalt sterke prisutviklingen i 2016 er korreksjonen i 2017 av det sunne slaget, sier han i en kommentar Hegnar.no har fått tilgang til.- Det positive med priskorreksjonen er at kjøperne har mer å velge i til mer moderate priser, og det er nok av kjøpere i markedet, legger Geving til.NEF-direktøren påpeker at gjeldsveksten i husholdningene - paradoksalt nok - har vært vedvarende høy gjennom 2017.- Men vi må kunne forvente at gjeldsveksten vil falle, etterhvert som korreksjonen får effekt. Det bidrar til finansiell stabilitet, mener han.- Får solgt med et kaldt hodeSelv om Eiendom Norge bekymrer seg for at omsetningsvolumet faller, karakteriserer Geving aktiviteten i bruktboligmarkedet som «fortsatt god».- Kjøperne har bedre tid på seg, men selgerne får solgt så lenge de holder hodet kaldt og tilpasser sine prisforventninger til markedet, sier han.NEF-direktøren har også en påminnelse til dem som bekymrer deg over at 12-månedersveksten faller mye og raskt.- Det er viktig å være klar over at gjennomsnittsprisene i 2017 fortsatt er betydelig høyere enn 2016 grunnet «overhengseffekten» fra 2016.Den effekten henger sammen med at desember-prisene i 2016 var høyere enn gjennomsnittet for hele året. Dermed begynte 2017 med et overheng.- Prisene skal videre nedKarsten Onsrud inntok sjefsstolen i Aktiv Eiendomsmegling 20. september. Han tegner bildet av et marked som er tydelig preget av stort tilbud.- Det ble lagt ut 10.289 nye boliger til salgs i september, og solgt 8.681. I tillegg vet vi at flere enheter har blitt lagt ut enn solgt også tidligere måneder. Så det er ingen tvil om at tilbudet er mye større enn etterspørselen, sier han i en kommentar til Hegnar.no.- Selgerne har tatt dette innover seg og vurderer nå å avvente, eller går ned i pris. Dessverre har noen kjøpt dyrt og må selge nå, så prisene vil nok fortsette noe ned i forhold til det vi ser i dagens tall, fortsetter Onsrud.Han påpeker også at det er kjøpere på visning, og at det fremdeles selges mange boliger.- Så langt i år er det solgt nesten like mange boliger som i fjor, minner Aktiv-sjefen om.