Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene falt 1,6 prosent i september. Det er
det største fallet i september siden 2008Så langt i år er det fremdeles en oppgang på 0,3 prosent, men siden toppen i april i år har boligprisene i Norge falt med 4,3 prosent.- Drammen er unntaket vi sliter med å forstå. Siden 1. januar 2009 har prisene steget mer i Drammen enn i Oslo. Veksten har vært enorm, sa Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer på HegnarTV onsdag ettermiddag.
, da Lehman Brothers gikk konkurs og finanskrisen var et faktum.Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,5 prosent.Årsveksten på landsbasis er 1,5 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 1,5 prosent høyere enn i september 2016.Dette er ytterligere ned fra august, da årsveksten kom inn på 3,1 prosent.Og det ventes at prisoppgangen så langt i år vil være borte i løpet oktober/november, og at vi går ut av 2017 med et fall i boligprisene over året.Går unna rundt OsloMen det finnes lyspunkter (se tabellen i bunnen).- Vi ser at fylker som Østfold, Vestfold, Telemark og Buskerud viser en ganske sterk prisutvikling, og fremdeles skiller seg ut fra en del av de store byregionene, sa Dreyer på dagens presentasjon som ble overført på Hegnar.no.Og statistikken viser at byene og områdene rundt Oslo hadde oppgang i boligprisene i september, mens Oslo altså hadde en nedgang på 1,0 prosent.Drammen viser styrkeEiendom Norge-direktøren trakk også frem at boligmarkedet i Drammen fortsetter å vise styrke.I september utmerket Drammen seg med en oppgang på 0,9 prosent fra august, mens 12-månedersveksten på 8,5 prosent er helt i toppen på landsbasis.Drammen var også det raskeste markedet i september, med en gjennomsnittlig formidlingstid på 16 dager.Men det er ikke bare i dette tidsrommet boligprisene i Drammen har steget mer enn i Oslo. Drammen utmerker seg i hele måleperioden tilbake til januar 2003. Mens boligprisene i Oslo har steget med 177 prosent siden januar 2003 har de steget med 198 prosent i Drammen.Det er faktisk bare Sagene i Oslo som er i nærheten av Drammen, med en oppgang på 194,7 prosent siden januar 2003.Når det gjelder veksten i for eksempel Asker og Bærum, valgte Dreyer å helle kaldt vann i blodet på eventuelle optimister.- Denne utviklingen kommer etter svake måneder rett før. Det er riktig at trenden er positiv, og at det går vesentlig bedre i flere områder rundt Oslo. Men vi må huske på at vi i Asker kommer fra en 12-månedersvekst på over 20 prosent, forklarte Dreyer.Over prisantydningDet er også interessant å konstatere at boligene i områdene rundt Oslo i snitt gikk over prisantydning, med unntak av på Lillehammer.På Hamar gikk boligene for eksempel i snitt 4,3 prosent over prisantydning. I Fredrikstad gikk boligene i snitt 3,1 prosent over prisantydning, mens de i Drammen gikk 2,4 prosent over.